2011. ja 2012. aastast pärit dokumentidel on märkused „salastatud“ ja „NOFORN“, mis tähendab, et need ei ole mõeldud jagamiseks liitlaste luureteenistustega, teatas WikiLeaks AFP vahendusel.

Dokumentides kirjeldatakse mitmeid strateegiaid sekundaarse kontrolli vältimiseks lennujaamades ja piiridel.

Mõned neist on ilmselged: ära osta sularaha eest üheotsapiletit päeval enne väljalendu. Teised võibolla vähem: ära ole diplomaatilise passiga reisides kasimatu.

„Ühel juhul ümberistumise käigus Euroopa lennuväljal varahommikul valisid julgeolekutöötajad sekundaarseks kontrolliks välja CIA ohvitseri,“ kirjutatakse ühes dokumendis. „Kuigi ametnikud ei öelnud põhjust, võis selle sekkumise esile kutsuda diplomaatilise passi omaniku ülemäära vaba riietus.“

Mainitud CIA agendil otsiti läbi kott, et leida lõhkeaineid, ning tulemus oli positiivne. Vaatamata laiaulatuslikule ülekuulamisele, jäi ta oma legendi juurde, et võttis USA-s osa terrorismivastasest väljaõppest, ning lõpuks lubati tal reisi jätkata.

„Järjepidev, hästi selgeks harjutatud ja usutav kattevari on tähtis, et vältida sekundaarset väljavalimist, ja kriitiline selle läbimisel,“ kirjutab CIA.

WikiLeaks küsib seepeale, mida tegi CIA agent (Euroopa Liidu) lennujaamas lõhkeaine jälgedega ning miks lubati tal teed jätkata?

Üks dokumentidest, mille nimi on „Schengeni ülevaade“, paljastab, et CIA on väga mures biomeetriliste julgeolekumeetmete kasutuselevõtu pärast Euroopa Liidu riikides USA passidega reisivate inimeste puhul ning uued süsteemid suurendavad „identiteediohtu“, teiste sõnadega, muudavad agentidele keerulisemaks valedokumentidega reisimise.