Leedu siseminister Raimundas Palaitis avaldas ministeeriumi nimel Stankerase artikli üle kahetsust ja vabandas seitsme riigi (sealhulgas Eesti) suursaadiku ees, kes väljendasid rahulolematust antisemitismi levimise üle Leedus, vahendab Leedu Delfi.

Stankerase artiklis on öeldud: „Tähtis on ka see, et Nürnbergi protsessil sai seadusliku tunnustuse legend 6 miljonist väidetavalt tapetud juudist, kuigi kohtul ei olnud tegelikult ühtki Hitleri poolt alla kirjutatud dokumenti juutide tapmise kohta (seda dokumenti, kui ta üldse eksisteeris, pole keegi siiani leidnud, kuigi selle eest lubatakse miljon dollarit).”

Artikli avaldanud nädalalehe Veidas peatoimetaja Gintaras Sarafinas ütles neljapäeval, et ajaloolane Stankeras ei ole kunagi holokausti eitanud, arusaamatus tekkis aga ebaõigesti väljendatud arvulisest hinnangust tapetud juutide kohta.

„Veidas kui väljaanne ja Stankeras kui autor ei ole kunagi elus holokausti eitanud, ei eita seda praegu ega hakka ka kunagi eitama,” ütles Sarafinas. „Ta tõstatab küsimuse, sest seal tõendati konkreetselt, on siia maani tõendatud, et tapeti 4 miljonit juuti, aga tema kirjutab legendist, et tapeti 6 miljonit. Ta lihtsalt arutleb. See on ka meie kui toimetuse viga. Sõna „väidetavalt” on vales kohas, teoreetiliselt oleks see pidanud olema teises kohas – „legend väidetavalt 6 miljonist tapetud juudist”. See on vaidlus numbrite üle, mitte holokausti eitamine,” ütles Sarafinas.