„Me oleme väga mures ja teeme plaane kõigiks stsenaariumideks, sealhulgas kõige hullemaks,” teatas WHO hädaolukordadele reageerimise juht Peter Salama Genfis ajakirjanikele, vahendab AFP.

WHO on kokku lugenud 32 kahtlustatavat või kinnitatud ebolajuhtumit Kongo DV loodeosas Bikoro piirkonnas Tumbathe järve ääres Kongo Vabariigi piiri lähistel. 4. aprillist kuni 9. maini on surnud 18 inimest.

Haigestunud on ka kolm tervishoiutöötajat, kellest üks on surnud, teatas Salama.

Kongo DV tervishoiuministeeriumi teisipäeval ametlikult välja kuulutatud haiguspuhang on üheksas pärast 1976. aasta ebolapuhangut, kui surmav viirushaigus esimest korda tollases Sairis belglaste juhitud meeskonna poolt tuvastati.

Salama sõnul on piirkond, kus haigus levib, väga kõrvaline ja sinna on raske pääseda ning on karjuv puudus toimivast infrastruktuurist.

„Ligipääs on äärmiselt keeruline... See on põhimõtteliselt 15-tunnise mootorrattasõidu kaugusel lähimast linnast,” ütles Salama.

WHO-l on juba meeskond kohapeal ning juurde on plaanis saata kuni 40 epidemioloogia, logistika ja muude valdkondade spetsialisti.

Nädalavahetusel loodab WHO kohale viia ja tööle panna välilabori.

Samal ajal püüavad WHO ja Maailma Toiduprogramm luua õhusilda, et toimetada kohale vajalikku varustust. Esialgu saab kasutada ainult helikoptereid, kuni puhastatakse lennukitele maandumiseks maandumisrada.

WHO ootab ka Kongo DV võimudelt luba vaktsineerimiskampaania alustamiseks piirkonnas, kasutades eksperimentaalse vaktsiini olemasolevaid varusid.

Salama sõnul on WHO eriti mures haiguse lähima aja leviku üle muu hulgas Kongo DV Equateuri provintsi pealinna Mbandakasse, kus on umbes miljon elanikku ja mis asub vaid mõne tunni kaugusel Bikorost.

Lisaks sellele on ümbritsevad üheksa riiki häireseisundis. WHO on eriti mures ebola võimaliku leviku pärast naaberriikidesse Kongo Vabariiki ja Kesk-Aafrika Vabariiki, mis on Bikoro piirkonnaga seotud jõesüsteemide kaudu.