Jakab ütles pärast Hispaania haiglaõe ebolasse nakatumise kinnitamist, et selliste asjade kordumine on „vältimatu“, vahendab Reuters.

Hispaania tervishoiuvõimude teatel on neli inimest haiglasse paigutatud, et püüda takistada viiruse edasist levimist pärast seda, kui Madridi haiglaõest sai esimene inimene maailmas, kes nakatus ebolasse väljaspool Aafrikat.

„Sellised imporditud juhtumid ja samasugused sündmused, nagu juhtus Hispaanias, leiavad aset ka tulevikus, kõige tõenäolisemalt,“ ütles Jakab. „See on üsna vältimatu ... et sellised intsidendid leiavad tulevikus aset laiaulatusliku reisimise tõttu nii Euroopast viiruse leviku riikidesse kui ka teistpidi.“

Mitmed WHO Euroopa regiooni riigid, sealhulgas Prantsusmaa, Suurbritannia, Holland, Saksamaa, Šveits, Norra ja Hispaania on ravinud patsiente, kes on toodud kodumaale pärast nakatumist Lääne-Aafrikas, kus ebola on möllanud alates märtsist peamiselt Guineas, Sierra Leones ja Libeerias.

Jakabi sõnul on Euroopas kõige suuremas nakatumisohus tervishoiutöötajad, kes hoolitsevad koju toodud ebolapatsientide eest, ning nende perekonnaliikmed ja teised nendega lähedalt kokku puutuvad inimesed.

„Aga kõige tähtsam asi... on, et Euroopas on oht endiselt väike, ning eriti Euroopa regiooni lääneosa on maailmas kõige paremini valmis viiruslikele veritsevatele palavikele nagu ebola reageerima,“ ütles Jakab.

Jakabi sõnul jälgib WHO Euroopa peakorter sündmusi tähelepanelikult ning hoiab sidet kõigi regiooni riikidega.

„Kui nad näevad mingit vajadust toetuseks või nõuanneteks, oleme me alati nende selja taga. Me oleme hästi valmistunud. Ma tõesti ei arva, et peaksime praegusel hetkel nende konkreetsete juhtumite pärast muretsema,“ ütles Jakab, viidates Hispaania juhtumile. „Seda oli oodata. Me ootasime seda regiooni teistes osades ja see tuli Hispaanias, aga see ei tulnud täielikult üllatusena.“

Küsimusele, kas ta peaks vajalikuks Lääne-Aafrikast saabunud reisijate läbivaatust Euroopa piiridel, vastas Jakab, et ei pea seda hetkel vajalikuks, aga see võib tulla kaalumisele tulevikus.

„Ma tean, et Ühendriigid plaanivad seda teha, aga Euroopas ei ole seda veel kasutusele võetud. See sõltub sellest, kuidas epideemia areneb. See võib olla küsimus, mida ette võtta ja kaaluda,“ ütles WHO Euroopa direktor.