Washington Post teatab, et kui USA ja suured Euroopa liitlased kuu aega tagasi just nii tegid, tundsid eestlased vaikset rahulolu.

„Lõpuks on see endine Nõukogude vabariik mehitanud aastaid rindejoont Moskva varjatud spioonioperatsioonide ja ilmsete sisseimbumiste vastu,” kirjutab ajaleht. „Alates 2008. aastast on Eesti ametnikud enese sõnul vahistanud vähemalt 17 inimest kahtlustatuna spioneerimises Vene luureteenistuste heaks ja tihti antakse kahtlusaluste nimed meediale koos videoga ülekuulamisest või vahistamisest.”

Eesti kogemus Vene spioonide jahtijana on Washington Posti sõnul nüüd rambivalgusse sattumas. Liitlased pööravad tähelepanu Eesti jõupingutustele väidetava spionaaži avalikul paljastamisel ning raportitele, mis dokumenteerivad Vene sõjaväeluure GRU agentide ilmselt kasutatavaid meetodeid, kirjutab Washington Post.

„Eesti lähenemine on: „Vaata, me saime su kätte, me ütleme su nime, me häbistame sind, me saadame su välja,”” ütles Washington Postile president Toomas Hendrik Ilves.

„Meil on alati õigus olnud,” kinnitas riigikogu riigikaitsekomitee esimees Hannes Hanso Washington Postile.

Eesti ametnike sõnul tegutseb GRU teatava bravuuri ja matšolikkusega.

„Hirm sissekukkumise ees ei heiduta neid räpase töö tegemiselt kõrvale,” ütles Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoivcescu Washington Postile. „See on Venemaa jaoks võit-võit olukord. Nad saavad informatsiooni mõlemat pidi.”

Praha Rahvusvaheliste Suhete Instituudi Venemaa-ekspert Mark Galeotti ütles Washington Postile, et eestlased on mänginud hiilgavalt välja oma positsiooni rindejoonel Venemaaga, mis annab „sellele kärbsemustasuurusele maale palju valjema hääle, kui võiks oodata”.

Galeotti sõnul võivad GRU mõned operatsioonilise julgeoleku alased prohmakad olla seotud operatsioonide kiire tempoga.

„See tähendab, et neil on vähem aega ettevalmistusteks,” ütles Galeotti. „Samuti ei saa nad toetuda lihtsalt A-tiimile. See [nende operatsioonide paljastumine] on omamoodi kõrvalprodukt.”

Eesti endiste ja praeguste ametnike sõnul koondab GRU oma read pärast agentide paljastamist kiiresti uuesti.

„GRU-d iseloomustab nende selge robustsus, nende tegevus ei ole ülemäära keerukas,” ütles Eesti endine suursaadik USA-s ja NATO-s Lauri Lepik Washington Postile.

Lepik ütles USA ajalehele, et tal oli 2008. aastal kahetsusväärne privileeg seista vastamisi diplomaatilise tagasilöögiga, mis järgnes riigireetur Herman Simmi vahistamisele.

„Nad ei hooli operatsioonilisest julgeolekust,” ütles Lepik. „Nad lihtsalt proovivad ja kui nad ebaõnnestuvad, proovivad nad uuesti.”

Washington Posti sõnul otsustasid eestlased, et parim strateegia on kahtlustatavad agendid paljastada ja saata Moskvale selge sõnum.