Wallström ütles, et poliitikud, kes ei soovi loobuda rahvuslikust suveräniteedist, riskivad natsismi õuduste tagasipöördumisega, teatab The Telegraph.

Komisjoni asepresidendi ametit pidav Wallström, kelle vastutusalas on institutsionaalsed suhted ja kommunikatsioon, pidas sõja lõpu 60. aastapäeva puhul kõne Tšehhis olevas Terezini linnas, kus asus sõja ajal juudigeto.

Tema sõnul oli Teises maailmasõjas süüdi „rahvuslik uhkus ja ahnus ning rahvusvaheline rivaliteet rikkuse ja võimu pärast”. Wallström ütles, et Euroopa Liit on taolise konkurentsi asendanud ajaloolise kokkuleppega jagada rahvuslikku suveräänsust.

Euroopa Komisjon avaldas ühisdeklaratsiooni, kus volinikud kutsusid eurooplasi üles väljendama oma austust sõjas hukkunutele sellega, et hääletavad europõhiseaduse poolt.

Komisjon väitis oma avalduses, et külm sõda lõppes tänu Euroopa Liidule, mainimata NATO või USA rolli selles.

Ühe Briti parlamendisaadiku sõnul on taolised avaldused hingematvad. „Tegemist on koletusliku ajaloo ümber kirjutamisega, et edendada ülimalt ebademokraatlikku projekti,” ütles konservatiiv Richard Shepherd väite kohta, et rahvuslikud huvid ja natsism on omavahel seotud.