Ooperimaja ümbrust valvas 1100 politseinikku ning tänavatõkete juures puhkes korduvalt kähmlusi, kui demonstrandid väljendasid meelepaha Austria paremtsentristliku valitsuse vastu.

Aktivistid üritasid üle barrikaadide tungida ja süütasid prügikaste põlema.

Kui kantsler Wolfgang Schüsseli konservatiivne Rahvapartei mullu Jörg Haideri parempopulistliku Vabadusparteiga koalitsiooni moodustas, sattus Austria Euroopa Liidus isolatsiooni ja mulluselt Viini ballilt puudus tavapärane välismaiste aukandjate ning rikaste ja kuulsate summ.

Tänavu, mil Austria suhted naabermaadega on normaliseerunud, on ka välisriikide külalised, näiteks Hispaania välisminister, taas ooperimaja tammeparketiga tantsupõrandal esindatud.

Ball on Austria seltskonnahooaja tipphetk ja kallikspeetud meenutus kadunud impeeriumiaegade hiilgusest.

Viini boheemlik vastukultuur peab pidu aga kitðlikuks uusrikaste endanäitamislaadaks ja viimastel aastatel on sel päeval pidevalt meeleavaldusi korraldatud. Seekord jäid siiski ära piinlikud sissetungimised, nagu mullu üle barrikaadide tunginud Adolf Hitleriks riietatud meeleavaldaja.

Selle asemel koondasid paparatsod tähelepanu tegelastele nagu USA staar Farrah Fawcett, keda enim tuntakse 1970. aastate telesarjast “Charlie’s Angels”.

Austria president Thomas Klestil istus ooperilooþis koos ministrite ja Horvaatia presidendi Stipe Mesiciga.

Ballipiletid olid juba mitme kuu eest välja müüdud, kuigi hinnad ulatusid 190 dollarilt istekoha eest 13.110 dollarini looþi eest.