Vana kombe kohaselt äratatakse 2. veebruaril talveunest üles Ameerika Ühendriikide suurim oravlane koopaorav ja üritatakse tema käitumise järgi määrata talve kestvust. Paljud loomaiad, aga ei soovi loomapiinamisega tegeleda ja lasevad oma hoolealustel magada, teatab RIAN.

Kuulsaimaid ümisejaid on Phil, kes elab USA Pennsylvania osariigis Punxsutawney linnas. Ülesäratatud loomake, kas „näeb oma varju" ja suikub uuesti unele, siis on kevad veel mägede taga. Kui Phil aga „ei näe oma varju" ja ärkab lõplikult, siis on kevad juba ukse ees.Tema ennustus on täppi läinud 38 protsendil kordadest.

Ka tänavu tulid Phili etteastet 15-kraadisest külmast hoolimata jälgima sajad inimesed. Koopaorav Phil ennustas Pennsylvania elanikele veel kuus nädalat talve.

Euroopas sai see traditsioon tuntuks pärast Hollywoodi komöödiat „Lõputu küünlapäev", kus Bill Murrey kehastatav ilmamees ärkab päevast päeva üles 2. veebruaril ja elab läbi samu sündmusi. Seetõttu on ka termin groundhog day USAs millegi pidevalt korduva sünonüümiks.

Koopaorav Toša telestuudios 

Koopaorav Phil

Filmi katkend