Islandi Ülikooli teadur Bryndis Brandsdóttir ütles Agence France-Presse'ile, et lennuliiklust häiriva vulkaani aktiivsus on vähenenud ja tuhasammas ei ulatu enam kõrgemale kui kolm kilomeetrit.  

Varem purskas Fimmvörðuháls oma tolmu ja tuhka kuni 6-7 kilomeetri kõrgusele. Sellest tekkinud hiiglaslik pilv jõudis Mandri-Euroopasse ja halvas lennuliikluse.

Hoolimata tuhapursete kõrguse vähenemisest laieneb tuhapilv Euroopa kohal taas. Vabaks jääb suurem osa Lõuna-Euroopast, pilve meelevalda jääb Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa, lisab RIAN viitega meteoroloogiaametile.

Lisaks on oodata, et tolm levib taas Poola, Slovakkia, Rumeenia ja Valgevene kohal atmosfääri. Venemaal asub see Moskvast põhjas, kuid võib täna õhtuks taas läheneda.

Varem teatasid 19. aprillil oma õhuruumi osalisest avamisest Rootsi, Austria, Läti, Leedu, Bulgaaria, Rumeenia, Norra, Soome, Hispaania, Prantsusmaa, Slovakkia ja Itaalia.

Lennukatkestused tekitavad niigi praeguse majandussurutise tingimustest suuri kahjumeid - vähemalt 200 miljonit USA dollarit (üle 2,32 miljardi krooni) päevas, märgib Rahvusvaheline õhutranspordi assotsiatsioon.