Florence tugevuskategooriat tõsteti eile kahel korral kolmandale ja neljandale, mis sundis andma evakuatsioonikorraldused Põhja-Carolina, Lõuna-Carolina ja Virginia osariigi rannikul. Võimud hoiatasid tormi ohu alahindamise eest. Elanikud katsid kinni majade aknad, tekitasid pikad järjekorrad tanklate juures ning tühjendasid poodide riiulid, vahendab CNN.

Osariikides, mida orkaan puudutab, on mobiliseeritud rahvuskaart. USA president Donald Trump kuulutas Põhja-Carolinas välja eriolukorra, mis annab ligipääsu föderaalressurssidele.

Esmaspäeva õhtul kuulutati välja kohustuslik evakueerimine veel kuues Põhja-Carolina maakonnas, pärast seda, kui seda oli tehtud Hatterase saarel.

Lõuna-Carolinas hakkavad kohustusliku evakueerimise korraldused kehtima kohaliku aja järgi täna lõuna ajal kaheksas maakonnas. Siis suunatakse liiklus kõigil teedel rannikust eemale.

Osariigi valitsusasutused, sealhulgas koolid ja meditsiiniasutused, on suletud 26 maakonnas, teatas Lõuna-Carolina kuberner Henry McMaster, kelle hinnangul puudutab evakuatsioonikorraldus umbes miljonit inimest.

Virginias hakkavad kohustuslikud evakuatsioonikorraldused kehtima kohaliku aja järgi täna kell 8 umbes 245 000 elanikule.

Florence’ist sai orkaan pühapäeval, kui tuule kiirus selles ulatus pidevalt vähemalt 33 meetrini sekundis. Kohaliku aja järgi esmaspäeva hommikul klassifitseeris USA orkaanikeskus selle kolmanda kategooria orkaaniks, kus tuule kiirus oli püsivalt vähemalt 50 meetrit sekundis. Florence kogus Atlandi ookeani soojade vete kohal jõudu.

Umbes tund hiljem klassifitseeriti Florence juba neljanda kategooria orkaaniks. See tähendas, et tuule kiirus oli püsivalt vähemalt 58 meetrit sekundis ja oodata võis katastroofilisi kahjusid, teatas orkaanikeskus.

Eriolukord kuulutati välja Põhja- ja Lõuna-Carolinas, Virginias ja Marylandis.

Eile oli Atlandi ookeani kaheksanädalase orkaanihooaja klimatoloogiline tippkuupäev. Atlandil möllab veel kaks tormi, orkaanid Helene ja Isaac, mida aga USA mandriosa rannikule oodata ei ole.