Allatulistatud hävituslennuk I-153 leiti üsna Soome praeguse piiri juurest — Viiburi lähedastest soodest. Seda tüüpi lennukeid on praeguseks maailmas alles vaid viis tükki, märgib Pervõi Kanal.

Sellest, et Soome piiri ääres läbimatus soos on mingisugune lennuk, sellest teatas sõjaajaloolastele üks kohalik jahimees. Lennukini jõudmiseks tuli raiuda läbi tiheda metsa kilomeetrine rada. Kuni viimse hetkeni polnud kindel, kas masin õnnestub üles tõsta või ei.

Kõik leiud — lennukikere, šassii ja mootori number ei tekitanud ekspertides enam kahtlusi, et tegu on tõesti hävitaja I-153ga. Kuigi leitud lennuki puitosad on põlenud ja ta kere on täis kuuli ning mürsujälgi, on masin üldiselt hästi säilinud.

Arhiivimaterjalidest selgub, et allatulistatud hävitajaga lendas Lvivist pärit Nõukogude õhuväe leitnant Jevgeni Zaitšikov. Piloot jäi kadunuks 1940. aasta märtsi alguses, vaid nädalapäevad enne Talvesõja lõppu. Arvatavasti süttis lennuk õhuvõitluse käigus juba õhus.

Polikarpov I-153

Polikarpovi lennubüroo lõi I-153 1938. aastal. Oma hüüdnime Kajakas, sai ta originaalse tiivakuju pärast. Veel enne Teist maailmasõda osalesid näitasid need masinad ennast suurepärasest küljest Mongoolia ja Hiina kampaaniates, kus nad ületasid Jaapani hävitajaid kiiruse ja manööverdusvõime poolest.

Kokku toodeti seda tüüpi lennumasinat ligi 3500 tükki — säilinud on aga vaid viis eksemplari, mis asuvad Prantsusmaa, Uus Meremaa, Hispaania, Ameerika Ühendriikide ja Soome muuseumites.

Leitud I-153 kavatsetakse restaureerida ja demonstreerida teda Punasel väljakul Teise maailmasõja Euroopa lahingute 65. aastapäevale pühendatud võiduparaadil.