„See ei ole otsus, mis tehti kergelt,“ ütles USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby, vahendab CNN.

„Kõigi kannatus Venemaa suhtes on katkenud,“ teatas Valge Maja pressisekretär Josh Earnest.

Earnesti sõnul on Venemaa kaotanud usutavuse, võttes omale mitmeid kohustusi, ilma viiteta sellele, et kavatseks neist kinni pidada. Earnest süüdistas Venemaad ja Süüria režiimi katses „pommitada tsiviilelanikkond alistuma“.

USA riigisekretär John Kerry ähvardas eelmisel nädalal kahepoolsed läbirääkimised Venemaaga lõpetada, kui Moskva ei astu viivitamatuid samme Aleppo ründamise lõpetamiseks ja relvarahu taastamiseks.

USA sõjaline ja tsiviilpersonal, kes saadeti Genfi venelastega koostööd tegema, tuuakse nüüd koju tagasi, teatasid USA kaitseministeeriumi ametnikud.

Genfis asuma pidanud ühendatud rakenduskeskus (Joint Implementation Center) oli Vene-USA kokkuleppe võtmetähtsusega element ning oli mõeldud koostöö võimaldamiseks USA ja Vene sõjavägede vahel Islamiriigi- ja Al-Qaida Süüria haru Al-Nusra rinde vastaseks võitluseks. Keskus ei hakanudki tööle, sest kokkulepe nägi ette, et selleks oleks pidanud relvarahu püsima jääma ja abisaadetisi oleks pidanud läbi lastama vähemalt seitse päeva enne keskuse töö algust.

USA ja Venemaa jätkavad ametnike sõnul suhtlemist varem loodud sõjavägede vaheliste otsekanalite kaudu, et tagada ohutus Süüria õhuruumis.