Pollard kandis Põhja-Carolinas eluaegset vangistust Iisraeli kasuks luuramise pärast, vahendas Times of Israel.

Iisreali peaminister Benjamin Netanyahu tervitas Pollardi vabastamist ja ütles, et "ta oli seda päeva oodanud".

"Iisraeli rahvas tervitab Jonathan Pollardi vabastamist," ütles peaminister oma avalduses. "Pärast kolme pikka ja rasket dekaadi, on Jonathan viimaks enda perega taasühinenud."

Endisel USA mereväe analüütikul ei ole lubatud pärast vabanemist anda meediale intervjuusid ja organisatsioon Vabastage Pollard, mis on tema vabastamise nimel aastaid lobitööd teinud, ütles, et kogunemisi või teisi avalikke üritusi sündmuse puhul ei toimu. Heebreakeelne meedia teatas selle nädalal, et peaminister Benjamin Netanyahu andis oma ministritele korralduse vältida avalikku arutelu Pollardi üle.

Walla uudistelehe andmetel nimetas peaminister Pollardi vabastamist "väga tundlikuks teemaks" ja püüdis vältida kõiki avaldusi, mis võiksid taaselustada pingeid USA ja Iisreali juhtide vahel.

Pollardi vangisviibimine oli juba aastaid pingeallikaks järjestikuste USA ja Iisraeli valitsuste vahel. Kuigi Pollardi ennetähtaegsetes vabastamistaotlustes on viidatud tema halvenenud tervisele, siis tingimisi vabastamise võimalus pärast 30 aastat oli ka tema algses süüdimõistmise otsuses sees.

Pollard on sunnitud kaheks kuni viieks aastaks Ameerika Ühendriikidesse jääma. President Barack Obamal on võimalus sekkuda ning võimaldada tal Iisreali minna. Valge Maja märkis aga eelmisel nädalal, et Obama ei sekku süüdimõistetud spiooni kasuks.

Pollard saaks USA-st lahkuda, kui tal lubataks loobuda USA kodakondsusest. Pollard sai Iisraeli kodakondsuse 20 aastat tagasi, 10 aastat pärast tema süüdimõistmist Ameerika Ühendriikide vastases spionaažis.

Pollard arreteeriti 1985. aastal USA saladuste müümise eest Iisraelile samal ajal, kui ta töötas mereväes. Aasta hiljem tunnistas Pollard end süüdi spionaaživandenõus ja saadeti 1987. aastal eluaegset vanglakaristust kandma.

Pollardi toetajad väitsid aastaid, et tema kohtuotsus oli liiga karm ja teised sarnaste kuritegude eest süüdi mõistetud on pääsenud kergemate karistustega.

2014. aastal liikusid jutud, et Pollardi vabastamine motiveeriks Iisraeli rahukõnelusi Palestiinaga elus hoidma.

Kriminaalhooldusnõukogu komisjoni otsus tuli Washingtoni ja Jeruusalemma pingete haripunktis, sest äsja sõlmiti tuumaleping Iraaniga. Kuid nii USA kui ka Iisrali valitsus ja Pollardi esindajad eitavad seost kahe sündmuse vahel.