USA pealinnas Washingtonis oli olukord nii hull, et isegi lumesahkadel soovitati teedelt ära tulla. Ilmaennustajad räägivad aga juba kolmandast tormist, mida on oodata järgmisel nädalal, teatab Associated Press.

Esimene torm oli paljude perekondade jaoks lõbus nädalalõpuseiklus. Käidi näiteks Washingtoni kesklinna monumentide juures suusatamas. Kolmapäevane lumetorm muutus aga kiiresti tõsiseks turvaprobleemiks. Pennsylvania osariigi kuberner sulges mõned maanteed ja hoiatas, et inimesed, kes sõidavad autodega, riskivad eluga.

Vanad inimesed räägivad tormist, mis pühkis läbi Washingtoni 1922. aastal, lõhkudes Knickerbockeri teatri katuse ja tappes üle 90 inimese. Nende mitmenda põlve järeltulijad räägivad arvatavasti 2010. aasta lumetormidest, mis küll ei olnud nii ohvriterohked, kuid püstitasid lumerekordeid Washingtonis, Baltimore’is ja Philadelphias.

Marylandi lääneosas sadas alla ligi 40 sentimeetrit, Reagani rahvuslikul lennuväljal Washingtoni lähedal 25 sentimeetrit ja Baltimore’is 30 sentimeetrit lund. Seda lisaks nädalavahetusel maha sadanud ligi meetrile.

Varasemad rekordid olid 153 sentimeetrit lund Baltimore’is 1995-1996, 133 sentimeetrit Washingtonis 1898-1899 ja 160 sentimeetrit Philadelphias 1995-1996.

Kolmapäeval oli Baltimore’is selle talve jooksul maha sadanud 177 sentimeetrit lund, Washingtoni ümbruses 135 sentimeetrit ja Philadelphias 172 sentimeetrit.

Ohtralt lund sadas maha ka New Yorgis ja New Jerseys. Lennufirmad pidid ära jätma sadu lende ning New Yorgi 1,1 miljonit kooliõpilast nautisid vaba päeva. Washingtoni piirkonna kaks lennuvälja olid kolmapäeval täielikult suletud.

Pennsylvanias oli üle 100 000 inimese ilma elektrita. Paljud pole elektrit tagasi saanud eelmisest tormist alates.

Washingtoni föderaalasutused olid suletud juba neljandat päeva järjest.

Teeolud muutusid nii halvaks, et Washingtonis ja selle eeslinnades toodi teedelt ära isegi lumesahad. Columbia ringkonna esindaja USA kongressis palus Valgel Majal välja kuulutada föderaalne hädaolukord, et aidata pealinnal lumetormi tagajärgi likvideerida.

Kõik uudised polegi nii halvad. Wasingtonis pole nädala jooksul toimunud ühtki mõrva. Suusakeskuste äri õitseb (muidugi, kui inimesed sinna kohale saavad) ning teehooldusfirmad teenivad prisket kasumit.