Raporti hinnangul on kasvanud loomatoidu ja väetiste hindadel, aga samuti pommitamisest tekitatud sõjakahjudel, laastav mõju väikepõllumeestele, kelle eluspüsimine sõltub enda saakidest.

„Siin on praegu väha ohtlik.. maas on palju miine, kuid loomade karjatamine jätkub. See kujutab riski, kuid meil pole teist valikut, peame tööd tegema,“ ütles kohalik talunik Nikolai Semko.

Ida-Ukraina sõjas on hukkunud vähemalt 8000 inimest, palju enamatel on tulnud kodusest põgeneda. ÜRO uuringu järgi lahkuvad inimesed oma sealsetest kodudest ikka veel. Ja neil, kes on jäänud, on raskusi toidu lauale saamisega.

„Ostsime natuke kapsast, mida peaks jätkuma talveks. Ma vähemnalt üritan teha nii, et sellest jätkuks niikaua kui võimalik.. meie kartulid on väikesed, valmistan neid oma lapselapsele. Ja see ongi kõik,“ rääkis kohalik elanik Raissa Šenderovska.

Väikeses Luhanskoje külas näpistab puudus Kovaltšuki perekonda. Sõja tõttu on nende elukvaliteet vabalangusesse läinud. Peres on vaja toita seitse näljast last ja ainult üks pereliige käib tööl.

„Meie pere on suur ja meil pole piisavalt kitsepiima. Seda jätkub vaid kõige väiksemate laste jaoks, kuid mitte suurematele. Oleks meil vaid lehm.. tahtsime lehma osta, aga ei jaksa praegu,“ sõnas pereema Anastassia.

ÜRO soovitab selle tõttu kohalike elanike toiduabile lisaks jagada ka seemneid, väetist ja tööriistu, mis aitaks neil pikemas perspektiivis toime tulla. Kuid samas ennustab maailmaorganisatsioon, et põllumajandustootmine Donbassi regioonis jätkab langust ja see tähendab kohalikele talunikele ebakindlust toidu osas.