Mänguasjad on tõenäoliselt pärit kolmapäeval tormiga kaubalaevalt üle parda merre kukkunud ja purunenud konteineritest. Langeoogi omavalitsusjuht Uwe Garrels ütles neljapäeval, et saare rannas ulpis veel lugematuid kilekotte pakkidega, vahendab Neue Osnabrücker Zeitung.

Wilhelmshaveni veepolitsei andmetel kaotas üks kaubalaev kolmapäeval viis konteinerit. Plastikkapslites on meedia teatel mänguasjad ja kirjakesed kirillitsas. Ilmselt olid üllatusmunad mõeldud Vene turule.

Wilhelmshaveni veepolitsei üritab nüüd mänguasjade täpset päritolu kindlaks teha. Samuti uuritakse, miks laev lasti kaotas. Näiteks võisid konteinerid olla halvasti kinnitatud või oli tormi ajal tegemist lihtsalt force majeure’iga.

Langeoogi turismiteenistuse turundusjuhi Thomas Pree sõnul korjasid turistid ja saareelanikud mänguasju oma tarbeks, kuid hiljem pandi kõik suurtesse kottidesse. Neljapäeva pärastlõunaks oli täis korjatud sadu kotte, teatas Pree. Suurem osa 2-3 kilomeetrit pikast rannalõigust oli plastikust vabastatud. Osaliselt katsid aga üllatusmunad endiselt vaibana randa. Pree sõnul uhuti randa lisaks üllatusmunadele veel Lego-osi, Star Warsi kujukesi, jalgrattaosi ja netipulki.

Saarlased alustasid suurt kogumisaktsiooni kogu plastiku rannalt koristamiseks. „See ei ole enam naljakas, vaid suure mõjuga keskkonnale ja ülimalt kahjulik loomadele,“ ütles kohalik omavalitsusjuht Uwe Garrels, kes korjas neljapäeva ennelõunal rannas mänguasju koos lasteaialastega.