Kolmandat päeva järjest pidi vabariiklaste kongress Clevelandis olema hoolikalt käsikirja järgi kulgev ühtsuse demonstratsioon, mille aga paiskasid kaosesse ootamatud sündmused, mis tekitavad kahtlusi, kas vabariiklased ikka suudavad Trumpi ümber ühineda, vahendab Reuters.

Cruz, kes jäi vabariiklaste eelvalimiste tulemusena Trumpi järel teiseks, kuigi kaotas suurelt, ei avaldanud oma kõnes Trumpile toetust ja mainis teda vaid ühel korral, mille peale karjuti „buu“ ja „Me tahame Trumpi“.

„Ma tahan õnnitleda Donald Trumpi nominatsiooni võitmise eest eile õhtul,“ alustas Cruz oma kõnet.

Hiljem ütles ta: „Palun ärge jääge novembris koju. Astuge ette ja rääkige ja hääletage oma südametunnistuse järgi, hääletage kandidaatide poolt kogu valimissedeli ulatuses, keda te usaldate kaitsma meie vabadust ja olema ustavad põhiseadusele.“

Mõned kriitikud nägid Cruzi üleskutset hääletada südametunnistuse järgi umbusaldusavaldusena Trumpile.

Trump ise kirjutas Twitteris, et Cruz murdis lubadust, mille mõlemad andsid, et toetavad seda, keda partei presidendikandidaadiks valib.

„Vau, Ted Cruz karjuti lavalt maha, ei austanud lubadust! Ma nägin tema kõnet kaks tundi varem, aga lasin tal ikkagi rääkida. Pole tähtis!“ kirjutas Trump.