McCain planeeris oma matuseid terve eelneva aasta, tehes seda äärmise täpsuse ja rangusega, üheskoos oma tihtipeale nutvate abidega, olles kindel, et ühel hetkel tuleb tal vähile alla vanduda, vahendab uudistekanal BBC.

Viiendat päeva vältav riiklik matusetseremoonia saab lõpu täna, kui pärast eilset ärasaatmist pealinna Washingtoni kapitooliumi rotundis, ameeriklaste ühes kõige auväärsemas paigas, sängitatakse pikaaegne Arizona senaator sõjaväeliste austusavalduste saatel Annapolises mulda.

McCaini suursugust ärasaatmist võiks võrrelda USA riigipea matustega ja seda tegi ka president Donald Trump, keda seesugune tähelepanu haaramine temalt endalt teadaolevalt häirib. Ajal, mil Ameerika mälestab suurmeest, sõitis Trump Floridasse golfi mängima, jätkates sealt tähelepanu nõudvat säutsumist. Ametis olev president ei osale matustel senaator McCaini enda soovil.

Eile pidas tema ärasaatmisel kõne kaks tema kunagist konkurenti presidendivalimistel: demokraadist endine president Barack Obama ja vabariiklasest endine riigipea George W. Bush. Tema kirstu kandsid teiste seas endine asepresident, demokraat Joe Biden ja kaitseminister, vabariiklane James Mattis.

McCain oli alati parteiülese koostöö suur pooldaja ja lootis ka pärast surma, demonstreerides seda oma matustel, et inimestel on võimalik erimeelsustest vabaneda või nendega toime tulla.

Tseremoonia meeldejäävaim kõne tuli aga tõenäoliselt McCaini tütrelt Meghanilt, kes rääkis, millisena ta näeb oma isa Ameerikat. „John McCaini Ameerika on lahke, tervitav ja julge. Ta on leidlik, enesekindel ja turvaline. Ta täidab oma kohustusi ja räägib vaikselt, sest ta on tugev. Ameerika ei uhkusta, sest tal pole vaja. John McCaini Ameerikat pole vaja teha suureks, ta on alati olnud suur,“ ütles Meghan.

Täna sängitatakse McCain viimaks mulda pärast eraviisilist matusetalitust Mereväeakadeemia kabelis Annapolises. Ta maetakse oma mereväeakadeemia kursusekaaslase ja eluaegse sõbra, admiral Chuck Larsoni kõrvale.