„Nagu kokku leppisime, suhtleme sellises mitteformaalses olukorras. Meil tuleb võimalus kohtuda nii täna, kui ka rääkida homme ja ülehomme,” ütles Putin.

„Minu jaoks on see oma kodu. Ma sõitsin eile õhtul uut teed mööda, juba hilja õhtul, peaaegu öösel, ja tuletasin meelde seda rasket, kohutavat Nõukogude trassi, mida mööda me liikusime, hirmus oli alla vaadata. Tänapäeval on see hoopis teine kuurort, hoopis teine territoorium,” märkis Lukašenka.


Sotšis on ka võtmetähtsusega ministrid. Üks peamisi aruteluteemasid on olukord energeetikavaldkonnas. Eelmise aasta lõpus nimetas Lukašenka taas gaasitariife Valgevene jaoks kõrgeteks. Minsk leiab, et hinnad peaksid olema Venemaa-siseste tasemel. Gazprom teatas aga, et Valgevene sai kaks aastat tagasi allahindlust.

Veidi enne uut aastat püüdsid Moskva ja Minsk töötada välja ettepanekud gaasi hinna kujundamiseks. Putin andis igal juhul mõista, et naaberriigid lahendavad kõik tekkinud raskused edukalt.

„Ma tean, et meil on siin konarusi, on ka probleeme. Aga nii, nagu see peabki sõprade vahel olema, loodan ma, et need probleemid lahendatakse nii, nagu need on lahendatud, ka edaspidi. Loomulikult on üks tähtsamatest sfääridest energeetikasfäär. Süsivesinike – nii nafta kui ka gaasi – tarnemahud säilivad sellel tasemel, milles me teiega kokku lepime,” ütles Putin.

„Millised ka ei oleks konfliktid ja skandaalid, peame me meelde tuletama, et me ei varusta venemaalasi kunagi ei halva viina ega halbade suupistetega,” kuulutas Lukašenka.

Venemaa on Valgevene suurim kaubandus- ja majanduspartner, tuletas meelde ka Putin. Ligi pool Valgevene kaubavahetusest toimub Venemaaga. Samal ajal annab Venemaa aktiivselt Valgevenele krediiti.

„Valgevene täidab finantsmõttes oma kohustusi väga distsiplineeritult. See võimaldab meile töötada suurte projektidega. Meie jaoks on Valgevene kõige tähtsam strateegiline partner, liitlane. Ja minu jaoks on väga tähtis Valgevene presidendiga nendes küsimustes kella sünkroniseerida, sealhulgas ka muide Nõukogude-järgse ruumi integratsiooni küsimustes,” märkis Putin.