Šeik Nimr al-Nimr ja veel 46 inimest hukati laupäeval terrorismiga seotud kuritegudes süüdi mõistetuna, vahendab BBC News.

Saudi Araabia teatas diplomaatiliste suhete katkestamisest Iraaniga pärast seda, kui meeleavaldajad ründasid Saudi Araabia saatkonda Teheranis, ning pühapäeva õhtul anti Iraani diplomaatidele 48 tundi Saudi Araabiast lahkumiseks.

Samuti kutsus Saudi Araabia tagasi oma diplomaadid Teheranist.

Saudi Araabia välisminister Adel al-Jubeir ütles, et Saudi Araabia ei lase Iraanil õõnestada oma julgeolekut, ning süüdistas Iraani regioonis relvade levitamises ja terrorirakukeste istutamises.

„Iraani ajalugu on täis negatiivseid sekkumisi ja vaenulikkust araablaste asjades ning sellega on alati kaasas käinud häving,“ ütles Jubeir.

Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei hoiatas, et Saudi Araabiat tabab taevalik kättemaks Nimri hukkamise eest. Khamenei nimetas Nimri märtriks, kes tegutses rahumeelselt.

Iraan süüdistas esmaspäeval Saudi Araabiat saatkonnaintsidendi kasutamises uute pingete tekitamiseks regioonis, teatas riigitelevisioon.

„Saudi Araabia näeb oma elu teineteisele järgnevate kriiside ja vastasseisudena ning katsetena lahendada kõik oma siseprobleemid neid välja eksportides,“ teatas Iraani välisministeeriumi esindaja.

Diplomaatilised suhted Iraani ja Saudi Araabia vahel olid katkestatud ka aastatel 1988-1991.

Nimri hukkamine on tekitanud proteste ka Iraagis, Bahreinis ja teistes riikides.