Politseikaamerate salvestused algavad vana-aastaõhtul veidi enne kella 23.30. Raudteejaamaesisel platsil valitseb kaos: raketid sööstavad taeva poole, sädemed sajavad vihmana inimestele kaela. Pidevalt käivad paugud. Kõikjal karjutakse midagi. Näha on eelkõige noori mehi, peamiselt lõunamaise välimusega. Ülevalpool Domplattel on samuti näha meestegruppe. Raketid lendavad sinna-tänna, kuulda on paanilisi karjeid, teatab WDR.

See on olukord Kölni uusaastaööl, mis viib Kölni politsei operatsiooni juhi selleni, et ta laseb raudteejaamaesise platsi tühjendada. Kogenud politseinik rääkis märtsi keskel Nordrhein-Westfaleni liidumaa parlamendi uurimiskomisjonile, et oli massipaanika oht. Operatsiooni juht koondas kiirreageerimisüksuse politseinikud toomkiriku juurde ja alustas kell 23.40 väljaku tühjendamist. Politseivideod näitavad, et see oli riskantne otsus.

Videomaterjalist on edasi näha seda, mida väljaku tühjendamise kohta teada on: operatsioonis osalenud politseinikud, kes on äratuntavad oma kaitseriietuse ja valgete kiivrite järgi, moodustavad toomkiriku trepi ülemisse otsa aheliku. Sealt alates hakatakse inimesi väljakult aegamööda väljaku põhjapoolse ääre suunas suruma. Veidi enne keskööd on väljak suures osas tühjendatud ja enamik sissepääse blokeeritud.

Näha on aga ka seda, et raudteejaamaesise väljaku tühjendamine vaid umbes 80 politseiniku abil tundub riskantne. Mitu korda väljaku tühjendamine peatub. Ülemises ääres, kus trepid viivad Domplattelt jaamaesisele väljakule, seisab vaid käputäis politseinikke, kes on tihedalt inimmassist ümbritsetud. Paljud on purjus, on rüselusi. On kuulda, kuidas noor naine protesteerib häälekalt enese puudutamise vastu. Ikka ja jälle murravad inimesed tõkkest läbi ja jooksevad väljakule. Selgelt on näha, et kohal on liiga vähe politseinikke.

Teine probleem on inimeste troppi kokku ajamine väljaku tühjendamise käigus eelkõige raudteejaama suletud uste juures. Videotest on selgelt näha, et rahvahulk koguneb eelkõige jaamahoone eesmisse halli. Kas see inimeste troppi ajamine võis kaasa aidata näiteks taskuvargustele ja seksuaalsetele rünnakutele, pole selge. Videod ei anna selle kohta otsustavat vastust. Videotest on aga näha seda, et erinevalt seni teada olnust on üks jaamahoone peasissepääsu ustest väljaku tühjendamise ajal avatud. Ja just sellesse kohta koguneb rahvahulk.

Kell 0.15 lõpetab politsei jaamaesise väljaku blokeerimise. Tänaseks on teada, et uusaastaöö šokeerivad rünnakud said alles siis tõsiselt alguse. Millist rolli mängis seejuures jaamaesise väljaku riskantne tühjendamine, tuleb veel välja selgitada.