200 kilomeetri kaugusel Moskvast Vladimiris elav Spiridonov on arvutiteadlane ning tal on Werding-Hoffmanni tõbi, seljalihaste kõhetumise haruldane vorm, mis põhjustab lihaste tõsise nõrgenemise. Vähesed selle haiguse käes kannatajad jõuavad täiskasvanu- või noore täiskasvanu ikka. 30-aastasena on Spiridonovi seisund kiiresti halvenemas, vahendab Reuters.

„Ma olen oma võimaluse suhtes aus – ma mõistan, et selline operatsioon võib olla minu jaoks väga hea võimalus oma elu jätkata,“ ütles Spiridonov kolmapäeval. „Ja kui halb muutub hullemaks, juhul, kui seda ei juhtu, tean ma, et me oleme tekitanud pärast operatsiooni suure hulga andmeid, mis aitavad tuleviku arste selliseid asju edukalt läbi viia.“

Operatsioon on Itaalia neurokirurgi dr Sergio Canavero idee. Canavero sõnul valmistub ta juba vastuoluliseks operatsiooniks ja usub, et sellest saab teaduslik läbimurre. Spiridonovi sõnul räägivad nad Canaveroga regulaarselt Skype'i vahendusel. Kirurgi hinnangul võib operatsioon aset leida kahe aasta jooksul ning Spiridonovi pea võidakse doonori keha külge kinnitada seljakeeliku fusiooni abil. See on operatsioon, mis nõuab enam kui sajast meditsiinitöötajast koosnevat meeskonda ja võib aega võtta 36 tundi.

„Me ei ole temaga (Canaveroga) veel kohtunud. Me kooskõlastame seni oma plaane ja planeerime edasisi samme. Ja ma ei lasku üksikasjadesse selle kohta, mis minuga kahe aasta jooksul juhtub, ma püüan lihtsalt teda aidata selles, mida ta praegu teeb,“ ütles Spiridonov.

Canavero arvutuste järgi maksab operatsioon umbes 15 miljonit USA dollarit ning see võiks aset leida kas Hiinas või USA-s. Operatsiooni mõttekus ja eetilisus on jätkuvalt küsitav, kuid Spiridonov ei lase ennast heidutada.

„Ma tahaksin asetada selle teaduslikesse rööbastesse, sest minu jaoks on see tähtis sellest vaatepunktist. Ma ei ürita keerulisel viisil enesetappu sooritada. See ei ole nii. Ma armastan elu väga ja ma olen õnnelik selle üle, mis mul on. Ja mul on kindlus, et kõik teavad, mida teevad. Ja tehniliselt peab keegi lihtsalt esimene olema. Ja miks mitte mina?“ rääkis Spiridonov.

„Ma loodan, et see on loogiline ja mõistlik samm siirdamise arengus. Me oleme harjunud südamesiirdamisega, nüüd tahame me teha veidi rohkem. Ma vaatan sellele suhteliselt lihtsast vaatepunktist. Aga loomulikult on selline operatsioon haiguste ravis, tõsiste lihashäirete ja võimalik, et mõnede vähktõvede ravis ainus revolutsiooniline läbimurre, sest see võimaldab asendada kõik kahjustatud organid korraga.“

Canavero, kes oma projektile endiselt finantseerimist otsib, kavatseb juunis USA Marylandi osariigis Annapolises esineda Ameerika neuroloogiliste ja ortopeediliste kirurgide akadeemia 39. aastakonverentsil. Canavero sõnul oleks operatsiooni ideaalne kuupäev 2017. aasta esimene jõulupüha.

„Ma tahan rääkida mugavustsoonist. On olemas mugavustsoon ja sa võid sellest välja liikuda ja näha kohti, kus toimub ime. Et seda ei juhtu mugavustsoonis, tuleb sellest lahkuda. Ja tuleb võtta riske. Ja igal juhul on asi täielikult seda väärt,“ ütles Spiridonov.