Venemeelsed separatistidel on lähiajal planeeritud kohtumine OSCE esindajatega, et arutada vaatlusgrupi vabastamist, vahendas Deutsche Welle.

OSCE vaatlejad juhatati pressikonverentsiks ajakirjanikke täis ruumi Slovjanski raehoones. Pressiürituse kutsusid kokku vaatlejad röövinud ning hetkel de facto Slovjanski linna kontrollivad venemeelsed separatistid.

Vaatlejate nimel rääkis Saksamaa kolonel Axel Schneider. Ta kinnitas, et kõik röövitud vaatlejad on elu ja tervise juures.

Schneider rääkis ajakirjanikele, et vaatlusrühmast pole mitte kellegi kallal füüsilist vägivalda kasutatud, kuid neil pole paraku võimalik omal vabal tahtel mässuliste juurest lahkuda.

Ta eitas süüdistusi, nagu nad oleksid tegelenud NATO heaks spioneerimisega. „Me oleme OSCE vaatlejad, kellel on diplomaatiline staatus.“

Slovjanski isehakanud linnapea Vjatšeslav Ponomarjov ütles, et Euroopa vaatlejad võidakse "vahetada vangide vastu", kuid ta ei täpsustanud, keda silmas peetakse.

Õhtutundidel otsustasid separatistid vabastada vaatlejate rühma kuulunud Rootsi sõjaväelase, kuna tema tervislik olukord hakkas halvenema.

Kaheksa OSCE vaatlejat ja viis neid saatnud ukrainlast rööviti kremlimeelsete separatistide poolt reedel. Vaatlejate rühmas on neli sakslast, üks poolakas, üks rootslane, üks taanlane ja üks tšehh.


Video pressikonverentsist