Vestlus jäi televisiooni videolindile esmaspäeval. Obama kummardub videos Medvedevi poole ja annab viimasele edasi sõnumi, mis on mõeldud Venemaa tulevasele presidendile Vladimir Putinile, vahendab Star Tribune.

„Kõik need küsimused, aga eriti raketikaitse, see on võimalik lahendada,“ ütles Obama. „Aga on tähtis, et ta annaks mulle ruumi. Need on mu viimased valimised. Pärast valimisi olen ma paindlikum.“

„Ma saan aru,“ vastas Medvedev. „Ma annan selle informatsiooni edasi Vladimirile.“

Vestlus tekitas häireseisundi Obama kriitikute hulgas. Muutus küsitavaks tema pühendumine raketikilbi loomisele.

Vabariiklaste presidendivalimiste kampaanias seni edukaim Mitt Romney süüdistas Obamat raketikilbialaste plaanide segaseks muutmises.

Esindajatekoja spiiker John Boehner tahtis teada, mida president suurema paindlikkuse all mõtles.

USA suursaadik ÜRO juures George W. Bushi ametiajal John Bolton nimetas Obama sõnu häirekellaks keset ööd, mis annab teada mitte ainult sellest, et Obama tõmbub raketikilbi osas tagasi, vaid et ta võib taganeda ka mitmetest rahvusliku julgeoleku prioriteetidest.

„Siin on suur põhjus muretsemiseks,“ ütles Bolton. „Obama on liiga palju poliitik, et oma kaardid juba esimesel ametiajal avada, aga kõik paljastatakse, kui ta tagasi valitakse.“

Pärastlõunaks oli vabariiklaste rahvuskomitee pannud kokku videoreklaami subtiitritega „Mida Obama maailma riigijuhtidele räägib, kui ta arvab, et te ei kuula“.

Valge Maja rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhodes ütles pärast salvestuse avalikuks tulemist, et Obama ja Medvedev rääkisid Venemaa vastuseisust raketikaitsesüsteemile ja leppisid kokku kõnelda sellest hiljem mõlema poole poliitiliste probleemide tõttu.

Mida Obama paindlikkuse all silmas pidas, pole selge. Mõned analüütikud spekuleerivad, et USA võib püüda venelasi oma poolele meelitada, näidates neile salajasi andmeid, et tõestada, et süsteem suudab alla tulistada Iraani rakette, kuid mitte Venemaa mandritevahelisi ballistilisi rakette.