Ühendriigid pikendavad nn musta nimekirja ning lisavad pangatehingutele mõeldud sanktsioone. Selle nädala alguses teatas USA 11 isiku nimed, kelle suhtes rakendataakse piiranguid, nüüd lisatakse sinna uusi nimesid.

Nimekirjas on ka Venemaa Raudteede president Vladimir Jakunin, Putini administratsiooni juht Sergei Ivanov ning erakonna Õiglane Venemaa esimees, parlamendi ülemkoja spiiker Sergei Mironov.

Uute sanktsioneeritavate objektide seas on ka Rossija Pank, mille varade suurus on umbes 10 miljardit dollarit. Sanktsioonid on kehtestatud ka Vene miljardäride Gennadi Timtšenko ning Arkadi ja Boris Rotenbergi vastu, kel kõigil on lähedased suhed Putini ja Kremliga. Timtšenko on Soome ühe tuntuma hokiklubi Helsingin Jokerit omanik.

Obama sõnul on Ühendriigid valmis ka otsesteks majanduslikeks vastusaamudeks, juhul kui Venemaa survestab Ukrainat veelgi. "Venemaa peab arvestama, et kriisi eskaleerumine isoleerib teda rahvusvahelisest kogukonnast veelgi enam," ütles Obama.

Ühendriikide koostatud mustas nimekirjas olevaid venelasi ja ukrainlasi peetakse vastutavaks Venemaa relvastatud sekkumise eest Krimmis ning Krimmi õigusvastase referendumi korraldamise eest. Neil isikutel on keelatud siseneda Ühendriikidesse ning nende pangakontod ja varad USA-s külmutatakse.

Peale selle annab USA Ukrainale lisaabi, teatas Obama. "Ühendriikide ja NATO toetus Ukrainale on kindel," teatas Obama.

Ka EL riikide juhid otsustavad täna õhtul Venemaa suhtes kehtestavatest vastumeetmetest. Liidukantsler Angela Merkel teatas, et Saksamaa on valmis Ukraina kriisi eskaleerumise korral seadma Venemaa suhtes majandussanktsione.