„Mina ei saa andeks anda. Ma ei saa unustada,“ ütles 52-aastane Orlando Guerra, kes töötab haridusametis, Helsingin Sanomatele. „Kui läheksin Kuubale käima, solvaksin kõigi nende mälestust, kelle Castro on tapnud või kes on kaotanud oma maa.“

„Obama näitas nüüd oma tõelist värvi. See on punane, mitte must,“ teatas füüsik José Pérez (66).

USA-s elab umbes kaks miljonit kuubalast, kellest 80 protsenti elab Floridas. Suhtumise poolest Obama otsusesse on nad jagunenud kahte leeri.

Florida rahvusvahelise ülikooli küsitlusest selgus, et alla 30-aastastest toetab valdav enamus suhete normaliseerimist Kuubaga. Vanemad inimesed, kellel on isiklikke mälestusi Castro valitsemisest, on kriitilisemad.

Guerra sündis ja kasvas Kuubal kuueaastaseks saamiseni. Ta mäletab, et politsei käis neil kodus vanaema ähvardamas. Isa oli võidelnud Castro vastu ja olukord oli keeruline.

Guerra sõnul pandi isa aastaks ilma palgata suhkruroogu koristama, enne kui tal koos perega 1967. aastal USA-sse lubati lahkuda.

Seejärel pole Guerra enam oma jalgu Kuubale tõstnud. Varsti on see varasemast lihtsam reisipiirangute leevendamise tõttu ning tuhanded USA kuubalased lähevad ilmselt oma suguvõsa endist kodumaad külastama. Guerra aga mitte.


„Minu isa ei naase Kuubale nii kaua, kuni kommunistid võimul on. Mina ei saa oma isa reeta,“ ütles Guerra.

Obama põhjendas diplomaatiliste suhete taastamist sellega, et pool aastasada jätkunud kaubandusembargo ei ole mõjunud. Kui kuubalased pääsevad vabamalt reisima ja saavad rohkem informatsiooni, peab Kuuba valitsus vähehaaval inimesi paremini kohtlema hakkama, seletas ta.

„Ma ei usu sellesse. Nii kaua, kuni kommunistid võimul on, et muutu Kuubal midagi,“ on Guerra kindel. „Kommuniste huvitab vaid nende oma võim.“

USA kuubalased on traditsiooniselt toetanud vabariiklasi erinevalt teistest USA latiinodest, kellest enamik pooldab demokraate. Põhjus on välispoliitikas: vabariiklasi on peetud Kuuba suhtes karmimaks.

Guerra sõnul ei mõista noored USA kuubalased, kui julm diktaator Castro oli. Tema arvates huvitab noori rohkem pidutsemine ja joomine ja seda võib Kuubal teha vabamalt kui USA-s.

„Noorte meelest on USA-s liiga palju seadusi ja kontrolli. Nad ütlevad, et see on see päris kommunistlik maa,“ rääkis Guerra.