„Me oleme seda hetke pikka aega oodanud. Muammar Gaddafi on tapetud,“ ütles peaminister Jibril BBC Newsi vahendusel.

Araabia telekanali Al Jazeera käsutuses on video kolonel Muammar Gaddafi surnukehast, pärast tema tapmist neljapäeval kodulinn Surtis:

Gaddafi tabamisest teatati kohe pärast seda, kui rahvusliku üleminekunõukogu väed väitsid, et on võtnud oma kontrolli alla Gaddafi poolehoidjate ühe viimase kantsi Surti linna.

Rahvusliku üleminekunõukogu ametnik Abdel Majid Mlegta ütles Reutersile, et Gaddafi sai kuuli pähe ja hukkus, kui püüdis põgeneda.

NATO lennuk ründas neljapäeva hommikul kaht Gaddafi pooldajate armeesõidukit Surti lähedal, teatas pressiesindaja. „Täna umbes kell 8.30 kohaliku aja järgi ründas NATO lennuk kaht Gaddafi pooldajate jõudude armeesõidukit, mis olid osa suuremast grupist, mis manööverdasid Surti lähedal,“ ütles NATO pressiesindaja kolonel Roland Lavoie. Pole teada, kas Gaddafi võis olla neis sõidukeis.

Reuters tsiteeris ka rahvusliku üleminekunõukogu komandöri Abdul Hakim al-Jalili, kelle sõnul on tabatud ka Gaddafi pressiesindaja Moussa Ibrahim ning sõjaväe juht Abu Bakr Younus Jabr on tapetud.

Agentuur AFP on saanud mobiilifoto, millel on arvatavasti Gaddafi arreteerimise ajal. Pildil olev mees Gaddafiga väga sarnane ning tal on verised riided ja nägu. Pildi autentsust ei saa kinnitada.

AFP tsiteeris teist üleminekunõukogu ametnikku Mohamed Leithi, kes ütles, et kolonel Gaddafi tabati Surtis ning ta on tõsiselt haavatud, kuid hingab.

Sõdur, kes väidab, et just tema võttis Gaddafi kinni, ütles BBC-le, et kolonel oli karjunud: „Ärge laske!“

Tripolist teatatakse, et laevad ja autod lasevad signaali ning inimesed tulistavad õhku. Kõiki valdab meeletu rõõmujoovastus.

Gaddafi tuli Liibüas võimule 1969. aastal. Ta kukutati selle aasta veebruaris alanud ülestõusu ja kodusõja tulemusena. Rahvusvaheline kriminaalkohus on kuulutanud Gaddafi tagaotsitavaks.