Sajad iisraellased ummistasid politsei telefoniliinid teadetega tundmatu lendava objekti kohta, teatas Ynetnews. Teated objekti nägemise kohta saabusid ka Liibanonist ning isegi Armeeniast ja Türgist. YouTube'i hakkasid ilmuma araabiakeelsed videod, teatab MSNBC.

Mõned inimesed väitsid Twitteris, et taevas nähtud valgus on hea enne Süüria revolutsioonile. Teised muretsesid, et see oli Süüriale halb enne, mis ilmselt kuulutas ette keemiarelvade kasutamist.

Tegelik seletus on peaaegu kindlasti palju maisem. Voice of Russia teatas, et Venemaa strateegilised raketiväed korraldasid neljapäeval Lõuna-Venemaal Astahani lähedal asuvas Kapustin Jaris mandritevahelise ballistilise raketi Topol-M katsetuse. Sealt välja lastud raketti võib olla teoreetiliselt näha Lähis-Idast ja Kaukaasiast.

RIA Novosti teatel tabas rakett täpselt sihtmärki Kasahstanis asuval polügonil. Iisraeli astronoomiaseltsi esimees Yigal Pat-El ütles aga Ynetnewsile, et rakett väljus kõige tõenäolisemalt kontrolli alt ning see, mida inimesed nägid, olid raketi tükid ja kütus.

Video meenutab teisi „kosmosespiraale“, mis ilmuvad taevasse, kui raketi astmed vabastavad keereldes põleva kütuse. Üht sellist spiraali nähti 2009. aastal Norra kohal ning selgus, et tegemist oli ebaõnnestunud ballistilise raketi katsetusega. Siis oli tegemist Valgel merel asunud allveelaevalt välja lastud Bulavaga.

Veel üht spiraali nähti Venemaal järgmisel ööl ning salvestati videole. Selle põhjustas Topol-M-i katsetus, mis oli teadetekohaselt edukas. NBC Newsi kosmoseanalüütik James Oberg ütles siis, et Topoli kolmanda astme pöörlemine võib käia asja juurde ega ole rike.