61,3 protsenti kreeklastest otsustas pretsedenditul referendumil, mis on viinud Kreeka põhimõtteliselt maksejõuetuseni, toetada peaminister Alexis Tsiprast (40) ja keelduda laenuandjate nõudmistest jätkata kärpemeetmete ja maksutõusudega.

Tsipras kuulutas hilisõhtuses telepöördumises, et taoline tulemus on suur võit kogu Euroopa jaoks ja Ateena naaseb Brüsselisse läbirääkimiste laua taha tugevamana kui kunagi varem. „Tänasel referendumil ei olnud võitjaid ega kaotajaid. Mandaat, mille Te mulle andsite, ei kutsu Euroopat laiali lõhkuma, vaid annab meile läbirääkimistel tugevama positsiooni,“ väitis peaminister Tsipras.

Euro kurss kukkus kohe pärast referendumi tulemuste avalikuks tulekut järsult dollari suhtes ja saavutas Aasia turgudel nelja nädala madalaima taseme, samal ajal täitusid Ateena tänavad aga pidutsevate inimestega.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Francois Hollande kutsusid teisipäevaks kokku erakorralise eurogrupi kohtumise, et arutada referendumi tulemusi ja nende võimalikku mõju Euroopale, kirjutab majandusportaal Bloomberg.

Brüsselis tuleb otsustada, kas Merkelil ja Kreeka teistel võlausaldajatel on veel võimalik kogu eurotsooni suurimat võlgnikku finantsiliselt päästa või juhtub see, mille eest Euroopa Liidu juhid hoiatasid kogu eelmise nädala – OXI tähendab Grexitit ehk Kreeka lahkumist eurotsoonist, millega kaasnevad maksejõuetus ja majanduse kollaps.