Juurdluse käigus tahetakse välja uurida, kuidas pantvangid ja ka Monis ise surid, ning kas nende surma oleks olnud võimalik vältida. Samuti uuritakse, kas juhtunut oli õige käsitleda terroriaktina ja kas kriisi oleks saanud paremini lahendada, vahendab BBC News.

Monis võttis 18 inimest pantvangi Lindti šokolaadikohvikus Sydney ärikvartalis Martin Place'is eelmise aasta 15. detsembril. Järgnes ulatuslik politseioperatsioon.

Osariigi koroneri abistav jurist Jeremy Gormly ütles juurdluse alguses, et Dawsonit tabasid politsei kuuli või kuulide kuus kildu, mis said rikošeti kõvalt pinnalt ja tungisid tema kehasse.

Monis sisenes kohvikusse 15. detsembri hommikul kilekotti peidetud kärbikuga.

Ta tellis šokolaadikoogi ja tee ning tahtis rääkida kohviku juhataja Johnsoniga. Ta käskis Johnsonil kohviku lukustada ja teatas: „See on rünnak. Mul on pomm.“

Hiljem käskis Monis Johnsonil helistada hädaabinumbrile. Ta käskis Johnsonil öelda, et Austraaliat ründavad Islamiriigi pühasõdalased. Johnson pidi veel ütlema, et Monis on paigutanud Sydneysse turistide hulgas populaarsele Circular Quayle ja Martin Place'i raadio teel kontrollitavad pommid. Miski sellest ei olnud tõsi.

Mitmel pantvangil õnnestus kohviku piiramise käigus põgeneda.

16. detsembril kell kaks öösel ründas politsei eriüksus kohvikut pärast seda, kui politsei snaiper oli näinud Monist põlvitavale Johnsonile kuuli kuklasse laskmas.

Monis tapeti kohe, kui politseinikud kohvikusse sisenesid. Vähemalt kaks kuuli tabasid teda pähe ja veel 11 kuuli või kildu kehasse.

Kogu piiramise käigus tulistas Monis viis lasku. Esimene oli suunatud pantvangide pihta, kui nad põgenesid. Teisega tappis ta Johnsoni. Ülejäänud tulistas ta välja, kui politseinikud kohvikusse tungisid. Taskus oli Monisel veel 21 padrunit.