Tuhanded inimesed kogunesid laupäeval juba mitmeid tunde varem Kiievisse Püha Sofia kiriku esisele väljakule, et oodata kirikupea väljakuulutamist ja teda ka oma silmaga näha, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Valituks osutus noor, 39-aastane piiskop Epifanius, keda tuli laupäeva õhtul tutvustama Ukraina president Petro Porošenko ja heakskiitu andma õigeusu kiriku esindaja Konstantinoopolist, mida peetakse õigeusu kirikutest esimeseks võrdsete seas.

Oma esimese välisreisina suundubki värske kirikupea uue aasta algul Istanbuli, et saada Konstantinoopoli oikumeeniliselt patriarhilt Bartholomeoselt iseseisva Ukraina kiriku asutamiskiri ehk tomos, millega saab täielikult alguse ametlik Ukraina õigeusukirik.

Epifanius, keda hakatakse ametlikult tundma kui Kiievi metropoliit, on päris Lõuna-Ukrainast Odessast. Ta tuleb lihtsast töölisklassi perest. Juba üsna noorena tundis ta huvi ususõna vastu ja astus pärast keskkooli teoloogilisse akadeemiasse, täiendades oma teadmisi hiljem Ateenas, õppides filosoofiat.

Kui Ukraina president Porošenko väljendas laupäeval kirikujuhti tutvustades iseseisvumise üle rõõmu, siis Venemaal tegi oluliselt nördinuma avalduse sealse õigeusu kiriku välisasjade osakonna asejuht Nikolai Balašov, öeldes, et neile ei tähenda see sündmus absoluutselt mitte midagi.

Tema sõnul ei olnud toimunu seaduspärane, mistõttu seesugust õigeusukirikut ka ei tunnistata.