Intsident toimus jõuluturu lähedal Place Kléberi väljakul, vahendab BBC.

Ametivõimude teatel saabus relvastatud mees jõuluturu lähistele Corbeau silla kaudu umbes kella 20 paiku kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kella 21 paiku — toim) ja avas tule.

Prantsuse siseminister Christophe Castaner kinnitas “tõsisist avaliku julgeoleku intsidenti”. Siseministeerium soovitas tungivalt inimestel siseruumidesse jääda.

Tulistaja isik on kindlaks tehtud ja teda aetakse taga. Öisel pressikonverentsil ütles Prantsusmaa siseminister Christophe Castaner, et kahtlustatava otsingutesse on kaasatud 350 inimest. Mehe otsingutesse on kaasatud ka helikopterid.

Öösel käis Prantsusmaa president Emmanuel Macron Pariisis asuvas siseministeeriumis kriisikoosolekul.

Mitme allika sõnul on tegu 29-aastase kohaliku mehega. Prantsuse siseministri sõnul on kahtlusalune politseile oma kriminaalse mineviku poolest tuttav. Ta on istunud erinevate kuritegude eest vangis nii Prantsusmaal kui Saksamaal. Politsei teatel on julgeolekuorganid meest jälginud seoses võimaliku terroriohuga.

Prantsuse telekanali BFM TV andmetel otsis politsei teisipäeva hommikul läbi Neudorfi linnaosas asuva kahtlusaluse korteri, kuna teda kahtlustati röövimises. Läbiotsimise käigus leiti mehe korterist granaate, kuid mees jäi tabamatuks.

Rünnaku motiiv on hetkel ebaselge, kuid Prantsuse terrorismivastase võitluse prokurör algatas rünnaku suhtes uurimise.

Kohalik ajakirjanik Bruno Poussard kirjutas Twitteris, et kesklinnas puhkes paanika pärast seda, kui kõlasid lasud — esialgu üks või kaks, seejärel terve rida.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kirjutas Twitteris, et tema mõtted on Strasbourgi tulistamise ohrvritega. “Strasbourg on suurepärane rahu ja Eurooma demokraatia sümbol. Väärtused, mida me alati kaitseme.”

Eesti Päevalehe ajakirjanik: segadus on suur

Eesti aja järgi kella 22 ajal kesklinnas, sündmuspaiga lähistel asuvas restoranis viibinud Eesti Päevalehe ajakirjaniku Kadri Veermäe sõnul keeras kelner uksed lukku ja keegi välja ei saanud.

“Räägitakse, et ühes kebabikohas on pantvange võetud. Segadus on suur, kelner vaatab uudiseid, külastajad helistavad lähedastele,” kirjeldas Veermäe kell 22.10 valitsevat segadust.

Umbes 22.15 paiku lasti restoranikülastajad siiski tänavale.

“Kogu kesklinn on inimtühi, kõik kohad on kinni ja ühest teise korruse korterist kutsuti inimesi sisse,” lisas tänaval liikunud Veermäe.

22.45 kostus jõuluturu lähistelt kisa ja oli näha politseinikke. “Meid aeti Place Kléberi (foto väljakust all — toim) juurest väga resoluutselt eemale,” ütles Veermäe.

“Politseiautode väljuhäälditest kõlab ohuteateid ja igas söögikohas on inimesed internetis ja otsivad informatsiooni,” kirjeldas ta kell 22.55.

Politseinikud ajavad tänaval viibijaid endiselt siseruumidesse. “Uks keerati just lukku,” sõnas paarkümmend meetrit jõuluturust eemal asuvasse kohvikusse suunatud Veermäe kell 23.10.

Veerand tundi hiljem pandi kohvikus tuled kustu, lasti aknakatted ette ja kästi akendest eemale hoida.

“Tänavatel kõndijad peavad käed üles tõstma ja nad otsitakse läbi,” lisas Veermäe.

Kuigi hetkel puudub info terroristi tabamisest, teatas Veermäe kesköö paiku, et tänavatel liigub nüüd juba inimesi ja kõiki siseruumidesse ei aeta.

Kell 00.12 lasti inimesed ka kohvikust, kus Veermäe viibis, tänavale. “Olukord tundub rahulik. Inimesed lahkuvad läbi tagaukse, kuid taksot saada on keeruline.”

ERRi ajakirjanik Mall Mälberg: oleme restoranis kinni

Strasbourgis tulistamispaiga lähistel viibib ka ERR-i ajakirjanik Mall Mälberg. “Ma istun Kléberi väljaku ääres restoranis. Laske me otseselt ei kuulnud. Teame, et väidetavalt on üks inimene surma saanud. Jõuluturg on kinni, ühtki tuld ei põle, trammiliiklus on suletud. Restoranist keegi välja ei lähe. Me teame sama palju kui teisedki, aga välja me siit ei saa,” rääkis ta kella 22 paiku õhtul, vahendab ERRi uudisteportaal.

“See imeilus, Euroopa üks ilusamaid jõuluturge, kuhu ma puhkuse ajal tulin, on maas täiesti — ei mingit tuld, tänavad on tühjad. Rohkem ei oska öelda, olen esimest korda sellises olukorras, et ma olen tulistamise keskel,” lisas Mälberg.

“Täielik pimedus on ümberringi, ühtki tuld ei põle, kõik on suletud. See on tundmatuseni muutunud, veel kaks tundi tagasi oli siin imeilus, Euroopa üks ilusamaid jõuluturge, nüüd ei ole midagi.”

Airis Meier: tulistamine toimub mitmes kohas

“Olen Strasbourgis ning samuti olin teel eestlaste õhtusöögile. Kõndisin mööda kanalit ja kuulasin kõrvaklappidega Kuku raadio saadet, kui äkki hakkasid inimesed jooksma ja rahvas suunati kesklinnast välja,” rääkis Euroopa Parlamendis Euroopa Liberaalide ja Demokraatide Liidu (ALDE) fraktsioonis töötav Airis Meier kell 22.33.

Ma ikka võtsin suuna eestlaste õhtusöögi koha juurde, kuid restorani sisse mind ei lastud. Politseinik ütles: “Proua, minge ära. Siin on ohtlik”. Hiljem kuulsin kolleegide käest, et nemad istusid restoranis pimedas lõksus. Selleks ajaks polnud veel mingit infot. Üks laip olevat restorani ees maas lebanud. Tulistamine toimub paralleelselt mitmes kohas,” kirjeldas valitsevat olukorda Meier.

“Siis kolleeg helistas ja ütles, et pean siseruumides olema. Nüüd istungi kohvikus vangis. Tänavad on sireenides.”

Samuti Strasbourgis viibinud Euroopa Parlamendi töötaja Mihkel Allik kirjeldas Facebookis, kuidas tema tema sõber nägi 20 meetri kauguselt, kuidas terrorist hakkas tulistama ja karjus "Allahu akbar". "Meid aeti kohe poe tagaruumidesse peitu, välja ei lasta. Praegu on poe ees neli inimest maas, kiirabi polnud 15 minutiga jõudnud," kirjeldas Allik vahetult pärast intsidenti.

Uudis on täiendamisel!