Umbes 50 kokkutulnud inimest teatas, et vastu võetud deklaratsioon saab Donetski rahvavabariigi loomise aluseks, vahendab Interfax-Ukraina.

„Donetski rahvavabariigi rahva nimel võib esineda ainult vabariigi ülemnõukogu. Tähtsamad riiklikud küsimused, mis on seotud vabariigi arengu ja tema suhetega teiste riikidega, pannakse üldrahvalikule arutelule või referendumile, öeldakse dokumendis.

Ukraina telekanalite esindajaid oblastiadministratsiooni hoonesse ei lastud.

Donetski oblasti suveräänsusreferendum määrati 11. maile.

Oblastinõukogu istungitesaali kõnepuldis esinenud aktivist teatas, et see kuupäev on kooskõlastatud Luhanski ja Harkivi oblastite Vene-meelsete aktivistidega.

„Kui Kiievi mittelegitiimsed võimud üritavad segada, pöördume me Vene Föderatsiooni juhtkonna poole palvega tuua sisse piiratud rahuvalve väekontingendi,“ teatas sõnavõtnu.

Separatistid hõivasid pühapäeval Ukrainas Donetski ja Harkivi oblastiadministratsioonide hooned, Luhanskis võeti aga tormijooksuga Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) hoone. Siseminister Arsen Avakov teatas, et miilits ei kavatse kinnimakstud provokaatoreid tulistada.

Donetski kesklinna Lenini väljakule kogunes pühapäeval umbes 2000 separatisti, et nõuda Ukraina föderaliseerimist ja teatada Donetski oblasti väljumisest unitaarriigi koosseisust, vahendab UNIAN.

Pärast meeleavaldust Lenini väljakul liiguti oblastiadministratsiooni hoone juurde. Rünnati hoonet kaitsnud miilitsaid. Üritati hoonele tormi joosta. Grupil separatistidel õnnestus hoonesse sisse pääseda. Teine grupp tungis sisehoovi.