Vahistamised järgnesid kaks aastat kestnud uurimisele, mille käigus kasutati salamikrofone ja -kaameraid kohtades, kus teati mafioososid tihti käivat, teatas politsei AFP vahendusel.

„Esimest korda on salvestatud vandeandmistseremoonia,“ ütles Milano prokurör Ilda Boccassini ajakirjanikele.

Arreteeritud arvatakse kuuluvat kolme Milano lähedal baseeruvasse klanni, mis on seotud Itaalia lõunaosa Calabria maakonna kuritegeliku organisatsiooni 'Ndranghetaga, mis on tänapäeval kardetum ja salapärasem kui Sitsiilia maffia.

Politsei teatel on vahistamised värske tõend verise Lõuna-Itaalia organisatsiooni laienemisest rikkasse tööstuslikku põhja. Itaalia meedia teatel olid vahistatute hulgas üks 17-aastane poiss ja boss Giuseppe Larosa, hüüdnimega „Lehm Peppe“.

Video- ja audiosalvestused paljastasid 'Ndrangheta mafioosode vandeandmise, mis eelneb eliitliikme staatusele nimega „Santa“.

Uued liikmed vandusid truudust „öö vaikuses ja tähtede valgel ja kuu hiilguses kaitsta oma tarku vendi“.

Riitust juhtivat tundmatut bossi on kuulda uutele Santadele ütlemas, et neilt oodatakse nüüd, et nad on iseenda hukkajad, kui nad peaksid 'Ndrangheta käitumiskoodeksi vastu eksima.

„Nüüdsest alates ei ole need teised mehed, kes teie üle kohut mõistavad, te mõistate ise enda üle kohut,“ ütleb mees.

Niinimetatud „mürgivandes“ ütleb boss, et ebalojaalsetele on kaks valikuvõimalust: „Kas te mürgitate ennast või võtate selle relva, mis tulistab. Alati peab olema üks kuul varuks, teie jaoks.“

Boccassini sõnul saavad Santad 'Ndranghetast lahkuda kas riigiga koostööd tehes või surma läbi.