„Meiega algab uus ajastu,“ ütles Raggi, kes kogus teises voorus 67 protsenti häältest, vahendab Reuters. „Me teeme tööd, et tuua tagasi linnainstitutsioonide seaduslikkus ja läbipaistvus.“

Lohutuseks Itaalia peaministrile Matteo Renzile jäi tema vasaktsentristlik demokraatlik partei (PD) võimule riigi finantspealinnas Milanos ja Bolognas.

Renzi teatas varem, et sõltumata valimistulemustest ta tagasi astuda ei kavatse. Ta seob oma tuleviku aga referendumiga põhiseadusliku reformi üle, mis tema sõnul toob Itaaliasse stabiilsuse ja teeb lõpu pidevale valitsuste vahetumistele.

Kaotused Roomas ja Torinos viitavad aga sellele, et Renzil võib olla raskusi rahva enese taha saamisega, sest opositsioonierakonnad on tema reformi vastu ning ka tema enda PD on selles küsimuses lõhenenud.

PD kaotus Roomas oli ettearvatav laialdase kriitika tõttu linna juhtimisele viimase kolme aasta jooksul. Linnapea pidi 2015. aastal kuluhüvitiste skandaali tõttu tagasi astuma.

Kaotus vasaktsentristide kantsis ja autotootja Fiati kodulinnas Torinos oli aga suur šokk senisele linnapeale Piero Fassinole, keda võitis M5S-i kandidaat, 31-aastane Chiara Appendino.

M5S-i asutas seitse aastat tagasi koomik Beppe Grillo. Seni on liikumine kontrollinud vaid käputäit keskmise suurusega linnu. Edu Roomas ja Torinos võib aga olla hüppelaud võidule 2018. aasta parlamendivalimistel.

67-aastane Grillo on viimase 18 kuu jooksul poliitika esirinnast tagasi tõmbunud ja andnud teed noorte juhtide uuele põlvkonnale, kes on andnud M5S-ile mõõdukama ilme ja laiema toetajaskonna.

M5S protestib laialt levinud korruptsiooni vastu Itaalia avalikus elus. Analüütikute sõnul on aga liikumine puhta protestipartei kuvandist välja kasvanud ning selle ettepanekuid võetakse nüüd juba tõsiselt.

Pühapäeval hääletas Itaalias umbes 8,6 miljonit inimest, mis on viiendik kõigist valimisõiguslikest. Valiti linnapead 126 linnale, kus ükski kandidaat valimiste esimeses voorus üle 50 protsendi hääli ei saanud.

Itaalia suuruselt kolmandas linnas Napolis oli PD valimised kaotanud juba esimeses voorus 5. juunil. Teises voorus võitis senine linnapea, parteitu endine prokurör Luigi de Magistris.

Hääletamas käis vaid 50,5 protsenti valimisõiguslikest.