Iraagi väed heiskasid varem esmaspäeval Ramadi linna valitsushoonete kompleksile riigilipu ja kuulutasid, et linn on Islamiriigilt tagasi võetud. Bagdadist läänes asuv provintsikeskus langes Islamiriigi kätte selle aasta mais, vahendab Reuters.

„2016 saab olema suure ja lõpliku võidu aasta, kui Daeshi kohalolu Iraagis lõpetatakse,“ ütles Abadi riigitelevisioonis peetud kõnes, kasutades Islamiriigi kohta araabiakeelset lühendit. „Me tuleme vabastama Mosulit ja see saab olema surmav ja lõplik löök Daeshile."

Põhja-Iraagi tähtis keskus Mosul on kaugelt suurim linn Islamiriigi Iraagis ja Süürias välja kuulutatud kalifaadis.

Iraagi sõdureid näidati esmaspäeval riigitelevisioonis avalikult võidu tähistamiseks lammast tapmas.

„Iraagi julgeolekujõudude jätkuvad edusammud võitluses Ramadi tagasivõtmise eest on tunnistus nende julgusest ja otsustavusest ning meie ühisest pühendumisest Islamiriigi väljatõrjumisele selle turvapaikadest,“ teatas Valge Maja Ramadi sündmusi kommenteerides.

„Islamiriigi väljaajamine Iraagi julgeolekujõudude poolt … on märkimisväärne samm edasi selle barbaarse organisatsiooni alistamisel,“ ütles Iraagi valitsust õnnitlenud USA kaitseminister Ashton Carter. „Nüüd on Iraagi valitsuse jaoks tähtis kasutada see võimalus ära rahu säilitamiseks Ramadis, Islamiriigi ja teiste äärmuslaste naasmise ärahoidmiseks ning Ramadi kodanikel linna tagasi tulemise võimaldamiseks.“