Pühapäeval vastuvõetud valimisprogrammis öeldakse, et islam ja Saksa põhiseadus ei ole omavahel ühildatavad. Samuti lubatakse töötada burka ja minarettide keelustamise nimel. Võrreldes immigratsiooniküsimustega pälvisid muud küsimused nagu maksu- ja sotsiaalpoliitika kongressil suhteliselt väikest tähelepanu, kirjutab Reuters.

„Islam on meie jaoks võõras usund ja seetõttu ei kehti sellele samasugune usuvabaduse põhimõte nagu kristlusele,“ ütles Saksi-Anhalti liidumaa kohaliku parlamendi liige Hans-Thomas Tillschneider kongressil.

Partei esimesele kongressile oli kogunenud 2000 liiget. Umbes sama palju inimesi osales partei vastu suunatud meeleavaldusel, mis muutus vägivaldseks, kui protestijad püüdsid kongressile sisse tungida. Laupäeval vahistati umbes 500 inimest, kümme politseinikku sai kergeid vigastusi.

AfD-l ei ole praeguses Saksamaa föderaalparlamendis ühtegi kohta, ent on esindatud paljude liidumaade kohalikes rahvaesindustes. Praeguste küsitluste järgi toetab neid 14% valijaist. Üleriigilised parlamendivalimised toimuvad järgmisel aastal. Mullu saabus riiki üle miljoni sisserändaja.

Peavooluerakonnad on koostöö AfD-ga välistanud. Riigi ametiühingute föderatsiooni DGB juht Reiner Hoffmann süüdistas maipühal peetud kõnes erakonda pagulastevastases vihaõhutamises ja töölistele kahjulikus maksupoliitikas. Aprillis võrdles Saksa moslemite kesknõukogu esimees Aiman Mazyek AfD islamivaenulikkust natsionaalsotsialistide juudivaenulikkusega.