Enne paraadi algust Pekingi Tiananmeni väljakul kõne pidanud president Xi Jinping pakkus aga muule maailmale ootamatult oliivioksa, teatades, et Hiina kärbib oma armee isikkoosseisu 300 000 võrra. Praegu teenib Hiina relvajõududes umbes 2,3 miljonit inimest, vahendab Reuters.

Xi ei pakkunud isikkoosseisu kärpimisele mingeid ajalisi raame, kuid ütles, et Hiina „kõnnib alati rahumeelse arengu rada“.

Pärast kõnet laskus Xi väljakule ja inspekteeris ülesrivistatud sõjaväelasi mustast limusiinist, tervitades neid sõnadega: „Tere, seltsimehed, töökad seltimehed!“

Enam kui 12 000 sõdurit, kelle hulgas oli ka Venemaalt ja mujalt saabunuid, alustas seejärel marssi mööda Changani avenüüd, kõige ees sõidukid Teise maailmasõja veteranidega.

Neile järgnesid erinevad ballistilised raketid, tankid ja soomukid, millest paljusid polnud varem avalikkuse ees nähtud. Üle lendasid ka hävitus- ja pommituslennukid.

Esimest korda näidati laevadevastast ballistilist raketti Dongfeng-21D, mis on väidetavalt võimeline ühe tabamusega lennukikandja hävitama.

Üles olid rivistatud ka mandritevahelised ballistilised raketid DF-5B ja DF-31A ning keskmaa ballistiline rakett DF-26 „Guami-tapja“ (viitab USA baasile Vaikses ookeanis).

Samal ajal seilab Alaska lähistel Beringi mere rahvusvahelistes vetes viis Hiina mereväe laeva, teatas Pentagon kolmapäeval. Alaskas viibib samal ajal külaskäigul USA president Barack Obama.

Pole teada, kas laevade Beringi meres viibimine on spetsiaalselt ajastatud Obama külaskäigule või on see hiljutise Hiina-Vene mereväeõppuse jätk. Hiina riiklik meedia on sellest vaikinud.