Vahi all on neli kahtlusalust. Üks on Moussa Oukabiri vanem vend Driss Oukabir, keda alguses kahtlustati rünnaku toimepanemises. Ta väitis politseile, et tema dokumendid varastati, enne kui neid kasutati kaubiku rentimiseks.

Politsei seostab mõlemat rünnakut ka varasema plahvatusega ühes majas Alcanaris, milles hukkus üks ja sai viga veel vähemalt üks inimene. Politsei usub, et seal valmistati Barcelonas pommidena kasutamiseks ette gaasiballoone.

Rünnaku eest on vastutuse võtnud äärmusorganisatsioon Islamiriik.

Terrorirünnaku ajal oli selle vahetuses läheduses Sander Sink, kes parasjagu Barcelonas reisil viibis. "Me olime suht sealsamas, sõitsime seal tänavanurgal isegi, kui mingi imelik kiirabi meist mööda pani. Ei osanud nagu midagi arvata, aga kui hiljem tagasi tulime, siis oli hunnik kiirabi- ja politseiautosid kohal," rääkis Sink. "Et päris napikas oli meile. Ei olnud isu sinna passima jääda," kirjeldas ta Delfile olukorda.

Rünnaku tõttu suleti rongi- ja metrooliiklus, mis teeb paljude jaoks kojusaamise võimatuks. Kolm ja pool aastat Barcelonas elanud Kristel Veeranna sõnul on kesklinn täiesti kaoses. "Metroo ega rongiühendus ei toimi, praegu liiguvad ainult liinibussid," räägib ta. Telefonikõne taustal on pidevalt kuulda sireene. Veeranna väitel ootas ta pikka aega busse, kuid lõpuks otsustas linna ohutusse kohta ööseks jääda.

"Mööda linna huugavad vaid sireenid ja rahvas on meeleheitel," räägib Veeranna. Tema sõnul paistab paljude näost ärevust ning mitmed turistid ilmselt ei tea veel, mis üldse toimub." Tema väitel on hetkel mitmed linnaosad ohu tõttu suletud ja nendest välja- ning sisseliikumine politsei poolt takistatud.

Barcelonas viibiv Marju on hetkel rünnaku asukohast umbes 30 meetri kaugusel sõbranna juures korteris. "Politsei käskis kõigil kesklinna piirkonnas koju jääda. Räägiti, et võib tulla veel uusi rünnakuid. See info pärineb kohalikult politseilt ja levib ka rahva seas," kirjeldas ta Delfile. "Keegi ei tea päris täpselt, mis toimub ja mis võib toimuma hakata."

Mitu eestlast kinnitavad Delfile, et suletud on praegu El Gothic, El Raval, Eixample, Sant Antoni ja Poble Seci linnaosad. "Mainitud piirkondades on eeldatavasti oodata ka laiaulatuslikku politseihaarangut," ütles Kristel Veeranna, kes ise on Eixample linnaosas. "Meie elu on siin kui Jaak Joala laulust "Öö Chicagos".

Kõik Delfiga suhelnud eestlased on enda sõnul elus ja terved ning ohutus kohas varjus. 4 aastat Barcelonas elanud Viive Küttneri sõnul istub ta koos kohalikega sündmuspaigast 600 meetrit eemal asuvas kohvikus. "Jagame mobiililaadijad siin. Internet on olemas, aga mobiillevi täitsa ülekoormatud," räägib ta. "Ootame politsei ametniku kinnitust, et see on läbi ja siis teeme väikese fiesta. Siin linnaosas küündivad hambaharjade hinnad juba kümne euroni."

Välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova sõnul pole neil teateid, et ükski eestlane oleks rünnakus hukkunud või viga saanud.

Välisministeerium Barcelonas viibivatel eestlastel jälgida kohalike võimude korraldusi, hoida eemale sündmuspaigast ning anda lähedastele teada, kui nendega on kõik korras.

Kui keegi ei saa oma Barcelonas elavate lähedastega ühendust, siis saab pöörduda välisministeeriumisse ööpäevaringselt hädaabi telefoninumbril 53 01 9999.