Roofi toakaaslane Joey Meek ütles ABC Newsile, et Roof oli täieliku segregatsiooni pooldaja ning olevat oma kuritegu väidetavalt isegi pool aastat kavandanud. "Ta soovis, et juhtuks midagi, mis rassisõja uuesti vallandaks," rääkis Meek.

Oma sotsiaalmeedia kontole oli Roof ka postitanud foto, kus on muuhulgas näha, et tema jope peal on erinevate valgete ülemvõimu esindavate riikide lipud.

Kõige markantsem näide on aga pärit väidetavalt sellest saatuslikust kirikust, kui erinevate tunnistajate väitel olevat ta oma mustanahalistele ohvritele muuhulgas öelnud: "Te vägistate meie naisi ja võtate üle meie riiki."

Täna esitati Roofile ka ametlikud süüdistused üheksa inimese mõrvas. Roof tunnistas oma tegu kohtu ees ning ta tegi oma suu esimest korda lahti siis, kui temalt küsiti rida tavalisi küsimusi (nime, elukoha jne kohta). Erilisi emotsioone temas ei täheldatud, vahendab CNN.

Kohtus olid aga ka hukkunute lähedased. Ühe hukkunu, Ethel Lance`i tütar pöördus Roofi poole ja ütles: "Ma ei saa iial teda enam hoida, aga ma andestan sulle". "Ja olgu jumal su hingele armuline. Sa tegid mulle haiget. Sa tegid paljudele inimestele haiget, aga Jumal andestab sulle ja mina andestan sulle," lisas Lance.

Felicia Sanders, ühe ohvri Tywanza Sandersi ema ütles aga kohtus, et "iga kiud mu kehas valutab ja ma pole kunagi enam endine".

"Nagu me ka piiblitunnis ütlesime, me nautisime sind," ütles ta Roofile. "Aga olgu Jumal sulle armuline," lisas ta.

Lõuna-Carolina kuberner Nikki Haley ütles telekanalile NBC antud intervjuus, et süüdimõistmise korral tuleks Roofi surmanuhtlusega karistada.

Kolmapäeva õhtul kell kaheksa õhtul astus USA-s Charlestonis piiblitunni ajal kirikusse sisse mees ja avas kogunenute pihta tule. Hukkus kokku üheksa inimest.

Tulistamine leidis aset kolmapäeva õhtul kohaliku aja järgi Emanueli Aafrika Metodisti Piiskoplikus kirikus. Oma veebilehele nimetab kirik end vanimaks Aafrika metodisti piiskoplikuks (AME) kirikuks lõunaosariikides, vahendab CNN.

Juhtunut uuritakse vihakuriteona. "Ainus põhjus, miks keegi peaks kõndima kirikusse ja tulistama palvetavaid inimesi, on vihkamine," ütles Charlestoni linnapea Joe Riley.

Politsei teatel hukkus kaheksa kirikulist kohapeal ja üheksas suri haiglas.