“Täna ma ütlen teile, et väljakutsed, mis meie ees on, on tõelised. Nad on rasked ja neid on palju. Neid ei ületata kergelt või kiiresti. Kuid Ameerika, tea, nad ületatakse,” kinnitas Obama.

“Igal pool kuhu vaatame, tuleb tööd teha. Majandusolukord nõuab tegutsemist, järsku ja kiiret — ja me tegutseme, me ainult ei loo uusi töökohti, vaid laome põhja uue kasvu jaoks,” ütles Obama oma esimeses kõnes USA presidendina.

Obama sõnul meenutab finantskriis, et ilma kontrollita võib turg väljuda kontrolli alt ja et riik ei saa õitseda, kui soositakse ainult kasumi tootmist.

Enne Obama ametisseastumist andis asepresidendi ametivande Joe Biden.

Tseremoonia esialgne ajakava on järgmine: kell 16.55 saabusid Barack ja Michelle Obama tervituskohvile Valgesse Majja, kus nende võõrustajateks on ametist lahkuv president George W. Bush koos abikaasa Lauraga, vahendab BBC.

Kell 19 Eesti aja järgi andis Barack Obama vande president Abraham Lincolni piiblil. Seejärel pidas Obama oma esimese kõne Ameerika Ühendriikide presidendina, mis kestis umbes 15 minutit.

Kell 21.20 võtab Obama vastu 56. ametisse vannutamise paraadi, mis algab Kapitooliumuilt ja liigub mööda Pennsylvania avenüüd Valgesse Majja. Obama jälgib paraadi kuulikindla klaasi tagant Lafayette’i pargi ja Valge maja vahel.

Obamal on kavas täna veel pidulik ametissenimetamise õhtusöök Kapitooliumil ja osalemine kümnel ballil.

Miljonid inimesed tulid uut presidenti tervitama ka Kapitoolimi mäele.


Vaata eestikeelsest videost!


Miljonid inimesed kogunesid Obamat tervitama. Eestikeelne video!