Venezuela põlisrahvaste minister Nicia Maldonado ütles laupäeval, et ametnike meeskond sõitis helikopteriga kaugesse džunglipiirkonda, kus Yanomami indiaanlased teatasid eelmisel nädalal, et on saanud teateid juulis kullakaevandajate poolt toime pandud veresauna kohta, vahendab Associated Press.

„Mingeid tõendeid tapmiste kohta ei leitud,“ ütles Maldonado riigitelevisioonis. Tema sõnul ei leidnud ametnikud maha põletatud kogukonnamaja, millest olevat rääkinud inimesed, kes kogukonda külastasid ja sealsete inimestega rääkisid.

Venezuela valitsus esines pühapäeval avaldusega, milles öeldakse, et uurijad ei leidnud mingeid tõendeid, mis toetaksid väiteid massimõrva kohta. Valitsus nimetas neid väiteid informatsiooniks, mille on tekitanud mõned meediaväljaanded ja destabiliseerivad ringkonnad, kes püüavad levitada elanikkonna hulgas ebakindlust.

Saksa päritolu põlisrahvaste õiguste eest võitleja Christina Haverkamp ütles, et on võimalik, et piirkonda sõitnud ametnikud lihtsalt ei leidnud õiget kogukonda ning peaksid asja edasi uurima. Haverkamp usub põliselanikke jutu põhjal, et tapatöö leidis aset.

„Kui nad tahavad tõe välja selgitada, leiavad nad tõe ainult koos Yanomamidega,“ ütles Haverkamp.

20 aastat Yanomamidega töötanud Haverkampi sõnul võib juhtunusse selguse toomine keeruline olla osaliselt seetõttu, et Yanomamid väldivad üldiselt surnutest rääkimist ning ütlevad tavaliselt „palju“ kõige kohta, mida on rohkem kui kolm.