Opositsioon sai 167-kohalises rahvusassamblees vähemalt 99 kohta, teatas riikliku valimiskomisjoni esimees Tibisay Lucena pärast keskööd kohaliku aja järgi. Sotsialistid said 46 kohta ning ülejäänud kohtade saatus pole veel otsustatud, vahendab Associated Press.

Pealinna Caracase tänavatel algas pärast tulemuste osalist teatavakstegemist rõõmupidu.

President Nicolás Maduro tunnistas kiiresti opositsiooni võitu, öeldes, et tegemist oli demokraatia ja põhiseaduse triumfiga.

Opositsiooni võit andis tõsise löögi 17 aastat tagasi Hugo Chávezi alustatud sotsialistlikule revolutsioonile Venezuelas. Lisaks sellele oli see löök ka kogu Ladina-Ameerika vasakpoolsetele, kes tulid võimule pärast Chávezi esiletõusu, kuid on viimasel ajal majanduslanguse ja korruptsiooni tekitatud valijate väsimuse tõttu raskustesse sattunud. Eelmisel kuul valiti Argentina presidendiks konservatiivne ärimees, kes võitis Chávezi liitlase Cristina Fernández de Kirchneri isiklikult välja valitud järeltulijat, ning Brasiilias võitleb president Dilma Rousseff ülimadala populaarsuse ja tagandamisprotsessi vastu korruptsiooniskandaali tõttu.

Maduro lubas eelnevatel nädalatel korduvalt tänavatel sotsialistlikku süsteemi kaitsta, kui tema erakond valimistel kaotab, kuid pühapäeval näis ta oma tooni pehmendavat.

„Venezuelas peavad valitsema rahu ja demokraatia,“ ütles Maduro pärast hääletamist Caracase töölisklassi linnaosas. „Ma olen öelnud, et me läheme tänavatele, aga võib-olla ma eksisin. Me ei saa minna sinna, kus me oleme alati olnud.“

Tegemist on opositsiooni esimese suure võiduga pärast Chávezi võimuletulekut. Venezuelalased on tüdinud lokkavast kuritegevusest, esmatarbekaupade defitsiidist ja kolmekohalistes numbrites inflatsioonist.