Maduro eitab kriisi olemasolu ja väidab, et abi sissetoomise plaanid on USA korraldatud näitemäng, vahendab BBC News.

Opositsiooniliider Juan Guaidó, kes on kuulutanud end Venezuela ajutiseks presidendiks, juhib samal ajal abikonvoid Colombia piirilt pealinna Caracasesse.

Julgeolekujõud peatasid bussidest ja autodest koosneva konvoi lühikeseks ajaks Caracasest läänes Mariara lähedal maanteel. Puhkesid kokkupõrked ja kasutati pisargaasi. Hiljem liikus konvoi siiski edasi.

Maduro teatas kaitseminister Vladimir Padrino Lópezist ja sõjaväejuhtidest ümbritsetuna, et piir Brasiiliaga suletakse „täielikult ja absoluutselt” alates kella 20-st kohaliku aja järgi kuni järgmiste teadaanneteni.

„Ma ei taha teha selliseid otsuseid, aga ma kaalun seda, Colombia piiri täielikku sulgemist,” lisas Maduro.

Pärast teadet Brasiilia piiri sulgemise kohta kiirustasid paljud venezuelalased üle piiri Brasiilia linna Pacaraimasse varusid täiendama. Tekkisid autode ja inimeste järjekorrad.

Brasiilia presidendi Jair Bolsonaro parempoolne valitsus on Guaidó Venezuela riigipeana tunnustajate hulgas. Bolsonaro pressiesindaja, kindral Otávio Régo Barros ütles teisipäeval, et koostöös USA-ga on Pacaraimas saadaval toit ja ravimid, millele Guaidó valitsus võib venezuelalaste juhitud Venezuela veokitega järele tulla.

Guaidó ja tema liitlased loodavad koguda toitu ja ravimeid Maduro vastuseisust hoolimata.

Venezuela sõjaväel on seni õnnestunud takistada USA abi riiki sissetoomist Colombiast.

Kuigi Maduro humanitaarkriisi eitab, teatas ta sel nädalal, et 300 tonni abi tuuakse Venezuelasse Venemaalt.

Viimastel aastatel on Venezuelast hüperinflatsiooni ja esmastarbekaupade puuduse tõttu põgenenud üle kolme miljoni inimese.

Venezuela sõjavägi on seni jäänud Maduro poolele. Eile tunnustas aga Guaidód tegevpresidendina endine sõjaväeluure juht Hugo Carvajal.

„Te olete tapnud sadu noori inimesi tänavatel õiguste nõudmise eest, mis te varastasite – seda ilma isegi lugemata surnuid ravimite ja julgeoleku puudmise tõttu,” ütles Carvajal, kes kutsus sõjaväge Maduro toetamisest loobuma ja humanitaarabi sisse laskma.

Guaidó abid Washingtonis teatasid, et üle jooksis 11 Venezuela diplomaati USA-s.