56-aastane Nicolas Maduro ütles pühapäeval usutluses telekanalile CNN Turk, et opositsiooniliider Juan Guaido rikkus põhiseadust, kuulutades ennast Venezuela de jure riigipea kohusetäitjaks. Ta avaldas valmisolekut astuda keskustellu ja lisas, et kohtumine USA president Donald Trumpiga on vähe tõenäoline, ent mitte võimatu, vahendab uudistekanal BBC.

USA kutsus laupäeval maailma üles valima poolt Venezuela küsimuses ja katkestada majanduslik läbikäimine radikaalsotsialistist Maduro valitsusega.

Hispaania, Saksamaa ja Prantsusmaa esitasid president Madurole laupäeval ultimaatumi, nõudes ausate, vabade ja läbipaistvate valimiste väljakuulutamist järgneva kaheksa päeva jooksul, ähvardades vastasel juhul tunnustada opositsiooniliidrit de jure ehk seadusliku riigipea kohusetäitjana.

Guaido

Venezuela välisminister nimetas seesugust ultimaatumit lapsikuks ja Vene Föderatsioon absurdseks, kaitstes koos hiinlastega endiselt sotsialistliku Lõuna-Ameerika maa riigijuhi seljatagust, põhjendades seda vajadusega kaitsta Venezuela suveräänsust.

Virelevast Venezuelast põgeneb juba mitmendat aastat üle piiri teistesse Lõuna-Ameerika riikidesse sadu tuhandeid inimesi, kes ei suuda oma kodumaal elamist jätkata seoses majanduse kokkukukkumisega, mis tõi kaasa tänaseni jätkuva toidu- ja esmatarbekaupade, sh hädavajalike ravimite pea täieliku puuduse.

Venezuela pealinnas Caracases kolmapäeval toimunud meeleavaldusel teatas rahvusassamblee spiiker Guaidó, et de facto riigipea Maduro on ebaseaduslikult ametis, kuulutades ennast de jure riigipea kohusetäitjaks.

Venezuela opositsioon ei tunnista sarnaselt USA, Kanada ja paljude Ladina-Ameerika riikidega radikaalsotsialist Maduro võitu riigijuhivalimistel, mida otsustati seoses valitsusepoolsete seaduserikkumistega boikoteerida, ja tunnustas sel nädalal legitiimse riigipea kohusetäitjana Guiadot.