Õhuväe kindral Francisco Yanes tunnustas videopöördumises laupäeval opositsioonijuht Juan Guaidód riigipea seadusliku kohusetäitjana, öeldes lahti võimulolevast presidendist Madurost, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Yanezest sai esimene kõrgem sõjaväeametnik, kes otsustab radikaalsotsialistist Maduro hüljata pärast seda, kui rahvusvaheline üldsus eesotsas lääneriikidega otsustas viimast enam mitte tunnustada, asudes toetama hoopis opositsioonilist rahvusassamblee spiikrit, kes ka ise kuulutas ennast riigipea kohusetäitjaks.

56-aastane Maduro püsibki ametis veel ainult sellepärast, et armee seisab jätkuvalt tema taga, ent esimese mõra tekkimine kindralmajor Yaneze otsuse näol võib olla paljutähenduslik, kui suudab veenda ka tema kolleege samasugust sammu astuma.

„Ma pöördun täna teie poole teavitamaks teid, et ütlen lahti Nicolás Maduro rikutud ja diktaatorlikust võimust ja tunnustan saadik Juan Guaidód kui Venezuelat juhtivat presidenti,“ ütles Yanez avalduses oma YouTube'i kanalil.

"90 protsenti Bolívari riiklikest relvajõududest pole ühes diktaatoriga, vaid Venezuela rahvaga," väitis ta. "Tänaste sündmuste järel saabub üleminek demokraatiale peatselt. Venezuela relvajõududele aga meie rahva represseerimise jätkamise korralduse andmine on sama, mis inimeste nälga ja haigustesse suremine ning omavahelise võitlemise jätkamine."

Eile korraldati pealinnas Caracases mitu meeleavaldust, millest võttis osa kümneid tuhandeid inimesi, avaldades meelt rahva seas üha ebapopulaarsema riigipea võimuloleku vastu, ent ka selle poolt.

Virelevast Venezuelast on mõne aastaga üle piiri teistesse Lõuna-Ameerika riikidesse põgenenud juba miljoneid inimesi, kes ei suuda oma kodumaal elamist jätkata seoses majanduse kokkukukkumisega, mis tõi kaasa tänaseni jätkuva toidu- ja esmatarbekaupade, sh hädavajalike ravimite pea täieliku puuduse.