Hispaania portaali ABC teatel sõlmisid Caracas ja Teheran leppe mitme hävitaja F-16 tarneks, mida Iraan hakkab kasutama õhulahingu tehnika treenimiseks ja selle lennukitüübi tundmaõppimiseks.

Allikas Venezuela õhujõududes ütles, et Iraani toimetati läbi Brasiilia ja Alžeeria kahekohaline F-16. Hetkel on sõjalennuk uuesti kokku pandud ja asub Teherani külje all Mehrabadi õhubaasis. Luureteenistuse andmetel, mille nime ei täpsustata, kavatsevad Iraani spetsialistid uurida ka hävitaja radarisüsteeme ning seejärel võtta lennuk täielikult osadeks lahti, eesmärgiga uurida tema ehitust.

Venezuela hankis 1982. aastal USAlt ühise programmi Peace Delta raames 24 hävitajat F-16 Block 15. Kolm lennukit kaotati kasutamise käigus. Aastal 2006 teatas president Hugo Chávez, et müüb allesjäänud 21 hävitajat iraanlastele ja vahetab need uute Vene sõjalennukite Suhhoi Su-30 vastu. Need hangiti 2005. aastal nelja miljardi dollari suuruse ekspordikrediidi eest.

Arvatavasti hankis Iraan need lennukid valmistumaks Iisraeli või NATO võimaliku agressiooni tõrjumiseks. Juhul kui sõjalist operatsiooni hakkab läbi viima NATO, siis kasutatakse suure tõenäolisusega just F-16 hävitajaid. Kui aga sõjalist lööki asub andma Iisrael, siis saadetakse Iraani vastu suurema tegevusraadiusega F-15 Eagle.

Uudisportaal Lenta märgib, et 1970ndate aastate algul kavatses Iraani valitsus osta ameeriklastelt umbes 300 hävitajat F-16 ja tehingu kiitis heaks ka USA parlament, kuid pärast 1979. aasta Islamirevolutsiooni tehingust loobuti.