„See mõte ei sobi meile põhimõtteliselt mitmete asjaolude tõttu. Esiteks, uurimine veel jätkub, mingeid järeldusi pole lõplikult tehtud. Holland esitas selle ettekande vahevariandi – see pole veel loo lõpp. Nad tunnistavad ka ise, et suudavad uurimise lõpule viia ja ettekande esitada alles aasta lõpuks,“ ütles Gatilov TASS-ile.

Lisaks sellele tuletas Gatilov meelde, et kõigis teistes analoogilistes olukordades pole mingeid tribunale moodustatud. Gatilov tõi näiteks Tel Avivist Novosibirskisse teel olnud Vene lennufirma lennuki hävitamise Ukraina sõjaväelaste poolt 2001. aastal.

„Seal ei olnud mingeid tribunale. Tribunali moodustamine üldse on töömahukas ja pikaajaline asi, mis on seotud selle tribunali koosseisu, tema funktsioonide ja rahastamise kindlaksmääramisega,“ ütles Gatilov. „Me teame oma kogemustest, et see on väga töömahukas protsess. Praegusel juhul tundub see meile poliitiliselt ebaloogiline ja mittevajalik.“

ÜRO julgeolekunõukogu eesistuja, Uus-Meremaa diplomaat Gerard van Bohemen teatas 2. juulil, et tribunali loomine Ukraina lennukatastroofi uurimiseks on järgmise kuu jooksul üsna intensiivsete konsultatsioonide objekt. Vastavasisulise resolutsiooniprojekti kavatseb van Bohemeni sõnul esitada Malaisia delegatsioon, mis on julgeolekunõukogu ajutine liige.