„Me ei lepi väidetega, nagu oleks Krimm annekteeritud, ning oleme alustanud seaduseelnõu ettevalmistamist, millega kuulutataks Krimmi Ukrainale andmine ebaseaduslikuks,“ ütles Matvijenko parlamendiliikmete ja president Vladimir Putini traditsioonilise uusaastaeelse kohtumise käigus Kremlis, vahendab ajaleht Vedomosti.

Föderatsiooninõukogu väliskomitee liige Igor Morozov ütles, et NLKP keskkomitee poliitbüroo ja Nõukogude Liidu ülemnõukogu otsus Krimmi üleandmise kohta Vene NFSV-lt Ukraina NSV-le võeti vastu ilma referendumita, mis oli ette nähtud Nõukogude Liidu konstitutsioonis.

„Tegevuse kogu formaalset järjestust rikuti ning nüüd tuleb naasta sellesse aega, viia olukord vastavusse rahvusvahelise õigusega ning taastada ajalooline õiglus,“ ütles Morozov ning tuletas meelde, et on olemas ÜRO rahvusvahelise kohtu otsus, mille USA läbi surus Kosovo tunnustamiseks. Selle otsuse järgi ei ole vaja keskvõimude luba regiooni enesemääramisreferendumi korraldamiseks. Seaduseelnõu võetakse föderatsiooninõukogu väliskomitees arutlusele talvesessiooni alguses.

Riigiduuma SRÜ asjade komitee liige Vassili Lihhatšov leiab, et seaduse vastuvõtmiseks on kõik juriidilised alused, sest Krimmi üleandmisel rikuti tol ajal kehtinud Nõukogude Liidu konstitutsiooni ja teisi normatiivakte. Otsust dikteerisid tollaste Nõukogude Liidu juhtide poliitilise konjunktuuri huvid, väidab Lihhatšov.

Krimmi Ukrainale andmise ebaseaduslikkusest on veel ühe allika sõnul rääkinud nii Matvijenko kui ka riigiduuma spiiker Sergei Narõškin. President ei reageerinud sellele allika teatel kuidagi.