Venemaa üheksa ajavööndi ja suuruse tõttu kestab valimispäev 21 tundi. Viimasena suletakse jaoskonnad Eesti aja järgi pühapäeva õhtul kell 19.00 Kaliningradi oblastis, vahendab BNS.

Võimupartei Ühtne Venemaa valimisvõidu pole kahtlust, kuid arvamusküsitlused on näidanud selle varasemast väiksemat toetust. Gallupite järgi saab Kremli erakond riigiduumas ülekaalu, kuid jääb ilma kahekolmandikulisest ehk nõndanimetatud konstitutsioonilisest enamusest.

Kasvamas on mure võimalike rikkumiste pärast, võimud on pitsitanud riigi ainsat sõltumatut vaatlejate ühendust Golos. Ühendus dokumenteerib väidetavaid valimisrikkumisi “Rikkumiste kaardi” nimelisel võrguküljel (www.kartanarusheniy.ru).

Levada keskuse novembrikuise uuringu kohaselt eeldab valimispettust 46 protsenti venemaalastest ja 51 protsenti on arvamusel, et riigiduuma valimised kujutavad endast "libavõitlust" kindlaks määratud tulemusega.

Ühtse Venemaa esinumber, praegune president ja peagi peaministriks hakata lubanud Dmitri Medvedev nimetas reedel eelseisvaid valimisi "üheks suuremaks demokraatiamanifestatsiooniks" ja kinnitas, et need viiakse läbi ausalt ning kõigile osalevatele parteidele on antud kampaania tegemiseks võrdsed tingimused.

Kompartei teatas neljapäeval, et riigi lõunaosas Krasnodaris murti sisse nende kontorisse ja purustati 150 valimisvaatluseks mõeldud videokaamerat.

Nii opositsiooniline Teine Venemaa kui ka rahvuslased plaanivad pühapäeval pealinnas Moskvas meelt avaldada, samas on ka Kremli-meelne noorteühendus Naši lubanud "korrarikkujate" vaigistamiseks tänavale tulla.

Ametlik kampaaniaaeg lõppes reede öösel.

Valimiskünnise ületavad peale Ühtse Venemaa arvatavasti kolm võrdlemisi taltsast opositsioonierakonda: kompartei, Vladimir Žirinovski liberaaldemokraadid ja Õiglane Venemaa.

Valimistest ei tohi osa võtta registreerimata erakond Rahva Vabaduse Partei (venekeelne lühend Parnas) eesotsas Boriss Nemtsovi ja endise peaministri Mihhail Kasjanoviga.

Vene võimutandami -- Medvedevi ja peaminister Vladimir Putini -- kohavahetus tipneb presidendivalimistega järgmise aasta 4. märtsil. Ühtse Venemaa kongress kinnitas novembri lõpus salajasel hääletusel juba kaks ametiaega president olnud Putini kandidatuuri -- 614 poolt- ja ei ühegi vastuhäälega.